Catatan Rindu : Ziarah di sekitar Madinah Al-Munawwarah

Berkali-kali saya mendengar semula alunan ayat-ayat suci al-quran surah ar-rahman, bacaan sheikh mishari Rashid,menghayati bait-bait qalam Allah, terasa diri ini begitu kerdil. Banyak sekali nikmat yang diberikan pada hambaMU ini.

[17]
(Dia lah) Tuhan yang mentadbirkan dua timur, dan Tuhan yang mentadbirkan dua barat.
[18]
Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Kerap kali catatan rindu saya tertangguh, dan kali ini moga allah beri kekuatan dan hidayah kepada saya untuk terus istiqamah dalam menceritakan semula catatan di madinah dan seterusnya di bumi makkah.

Saya mulakan dengan ziarah pertama saya di sekitar madinah.

Perkuburan baqi’

Sebaik sahaja usai solat asar di masjid nabawi, saya mengambil peluang untuk melihat kawasan di sekitar masjid. Dari jauh sudah kelihatan tembok panjang yang di dalamnya terdapat kawasan perkuburan yang lapang.

Bacaan dalam bahasa inggeris papan yang diletakkan di bahagian tembok saya amati maksudnya. Di kiri kanan saya sudah ramai para jemaah dari pelbagai Negara yang mengaminkan doa secara beramai-ramai.

Perkuburan baqi’ ini merupakan sebuah kawasan perkuburan bagi penduduk kota madinah semenjak zaman rasullah dan masih digunakan sehingga kini.

Saiditina aisyah r.a meriwayatkan bahawa :

‘rasullah s.a.w setiap kali malam giliran dengannya, baginda akan keluar pada lewat malam untuk menziarahi perkuburan baqi’ lalu memberi salam dan memohon keampunan buat mereka yang dikebumikan di situ’ (Riwayat Muslim)

Di sinilah jua maqam isteri-isteri rasullah dan jua para sahabat rasullah.

Subhanallah, bagaimana keadaannya andai kita merupakan salah seorang penghuni perkuburan baqi’ yang terus mendapat doa dari baginda? Air mata terus mengalir mengenangkan bagaimana keadaan diri sendiri  kelak.

Salam buat penghuni saya lantunkan, bacaan al-fatihah saya sedekahkan.

Ziarah di luar madinah

Masjid quba’

‘ahli jemaah as-solihin, jangan lupa ambil wudu’ siap-siap di hotel kerana kita bakal menunaikan umrah hari ini dan berkumpul di bas dalam masa 20 minit lagi’ ujar mutawif ustaz ahyar bagi mengingatkan kami.

‘aih, bagaimana ustaz, kita masih di madinah, sedangkan jadual kita untuk ke mekah esok’ salah seorang ahli jemaah mengajukan soalan.

Sabda Nabi: Sesiapa yang bersuci (mengambil wuduk) di rumahnya kemudian pergi ke masjid Quba’ lalu mendirikan sembahyang di dalamnya, ganjarannya samalah dengan pahala ibadat Umrah. (Tirmizi: Sembahyang: 298. Ibnu Majah: Iqamat dan Sunatnya: 1401. Ahmad: Musnad Makkiyyin: 15414.)

Penjelasan selanjutnya yang diberikan mutawwif benar-benar jelas menerangkan kelebihan masjid quba’.  Soal jawab dijalankan sepanjang perjalanan ziarah.

Sampai sahaja di masjid, terus kami tunaikan solat. Moga-moga ziarah kami dikira sebagai satu umrah ameen.

Jabal uhud

Destinasi seterusnya adalah Jabal Uhud. Berlokasi sekitar 5 kilometer sebelah utara kota Madinah.

Uhud adalah gunung batu berwarna kemerahan. Melihatnya mengingatkan kita pada perjuangan dan darah para syuhada.

Di Uhud itulah pertarungan spiritual dan politik dalam erti yang sebenarnya. Ketika itu pasukan diberi pilihan antara kesetiaan pada agama dan kecintaan pada harta. Melihat lokasi dan gunung yang mengelilinya, kita akan terbayangkan bagaimana sulitnya medan perang ketika itu.

Bukit batu, panas terik, dan keberanian pada syuhada. Itulah gambaran sebenar pabila diri ini berada di uhud.

Sejarah perang Uhud diceritakan oleh mutawif kami. Mengimbau sirah di tempat kejadiaan benar-benar menimbulkan rasa insaf di dalam diri.

Nabi Muhammad SAW bersabda,”Mereka yang dimakamkan di Uhud tak memperoleh tempat lain kecuali ruhnya berada did alam burung hijau yang melintasi sungai Surgawi. Burung itu memakan makanan dari taman surga, dan tak pernah kehabisan makanan. Pada syuhada itu berkata siapa yang akan menceritakan kondisi kami kepada saudara kami bahwa kami sudah berada di surga.”

Maka Allah berkata,” Aku yang akan memberi kabar kepada mereka.” Maka dari situ kemudian turun ayat yang berbunyi,” Dan janganlah mengira bahwa orang yang terbunuh di jalan Allah itu meninggal (Qs 3:169)

Ziarah kami di uhud diakhiri dengan pimpinan doa oleh mutawif.

Bersambung…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s