Catatan Rindu : Madinah Al-Munawwarah (2)

Bismillahirrahmanirrahim.

Sambungan lalu..

Para jemaah sudah dimaklumkan lebih awal supaya berkumpul di lobi hotel selepas isya’ lebih kurang jam 9.30 malam waktu Madinah, memandangkan pada malam ini kami akan dibawa pertama kalinya ke Raudhah.

Usai solat isya’ dan makan malam, saya ambil masa untuk istirehat sebentar di bilik. Sejak tiba tadi di kota madinah petangnya, sudah terasa kesan perubahan waktu dan cuaca. Rakan sebilik juga turut serta. Sepakat kami berempat ingin melelapkan mata terlebih dahulu dengan niat agar dapat di’charge’ semula tenaga.

Jam 10.30malam.

Siapa sangka kami sedikit lewat untuk bangun. Perkarangan lobi hotel juga telah kembali sunyi, dan sudah pasti kami telah tertinggal dari rombongan.

‘bagaimana ni kak? Kita pergi juga masjid, insya-allah ada orang nanti kita tanya di mana Raudhah’, saranan saya disepakati bersama.

Tiba di perkarangan masjid.

‘Ya ummi, aina Raudhah?’salah seorang daripada kami bertanya pada seorang wanita arab. Biarpun tidak begitu memahami bahasanya, namun daripada gerak tangan, kami sedaya upaya mengikut jejak yang diberikan.

Alhamdullilah, akhirnya, kami berjaya bertemu semula dengan ahli rombongan as-solihin yang menunggu giliran untuk masuk ke Raudhah. Ditempatkan mengikut rumpun Melayu, ujian kesabaran menunggu sementara giliran kami rakyat Malaysia benar-benar menguji.

Subhanallah,ramai sekali umatmu ya Rasullah.

Bertepatan dengan sabda Rasulllah, maksudnya : ‘Di antara rumahku dan mimbarku adalah satu taman daripada taman-taman syurga’ (riwayat al-bukhary dan muslim).

Sudah selesai warga Iran, Lebnon kemudian diikuti India. Akhirnya tiba giliran kami rakyat Malaysia.

Ucapan tahmid dan selawat meniti di bibir. Ya allah, begitu ramai umatmu ya Rasullah.sudah terdengar tangisan dan ratapan daripada umat nabi Muhammad yang berkunjung ke Raudhah. Tidak tergambar perasaan sebak didada.

Hamparan hijau yang berbeza daripada hamparan merah masjid, buat pertama kalinya saya jejaki.

Inilah Raudhah. Dengan keluasan 22 meter panjang diukur daripada timur ke bawah dan 15 meter lebar diukur daripada selatan (mihrab), Raudhah menjadi tempat beribadat utama dalam masjid nabawi.

Disinilah tempatnya. Disinilah tempat  Rasullah dan para sahabat berkumpul dalam majlis ilmu. Disinilah jua tempat turunnya wahyu.

Selawat dan salam untuk junjungan mulia Nabi Muhammad dan sahabat-sahabat baginda. Sarat sekali rindu pada baginda tatkala begitu hampir dengan maqam Rasullah. Disebelahnya kedudukan maqam saidina abu bakar dan juga maqam saidina umar.

Besar sekali pengorbanan baginda dan sahabat-sahabat.

Ya rasulllah, syafaatkan daku.

Solat didirikan, terasa begitu kerdil diri ini.

Andainya Rasullah berada bersama dengan kita sekarang ini, bagaimana perasaannya? Subhanalllah

Ruang tempat dan masa yang sedikit terhad sedaya upaya saya manfaatkan sepenuhnya. Masih segar harumannya saat sujud di Raudhah. Allahurrabi.

Indahnya malam pertama di Raudhah.

Moga-moga ianya bukan terakhir dan masih ada peluang untuk mengunjunginya. Ameen.

Advertisements

One thought on “Catatan Rindu : Madinah Al-Munawwarah (2)

  1. really miss ur writing…semoga allah memakbulkan semua doa2 yg dipanjatkan dan semoga along berpeluang juga utk ke sana…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s