Di tempat baru

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILLAH

Saya kira teman-teman punya pengalaman yang berbeda di tempat baru masing-masing. Bila menerima berita-berita daripada teman-teman yang jauh ke pedalaman Sarawak, kadang-kala saya lupa untuk bersyukur. Saya masih berusaha menerima keadaan di sekitar saya sebaiknya biarpun tiap kali itu juga saya merasakan tidak kuat untuk menghadapinya. Saya sudah secara rasmi menjadi pendidik bagi wilayah persekutuan. Akur sumpah sudah dibuat, yang pasti saya perlu galas amanah ini hingga ke akhirnya. Bukan senang, ‘patient’ saya kali ini benar-benar mencabar.

Saya sudah keluar daripada ‘comfort’ zone.

Saya perlu pulih segera daripada syndrom ‘culture shock’ ini.

Menjadi pendidik di bandar metropolitan sememangnya sudah tersedia dengan cabaran-cabaran yang tersendiri. Saya perlu hadapi. Sedaya upaya saya cuba memberi motivasi buat diri, hingga akhirnya saya sempat menghasilkan nukilan yang tidak seberapa.

Di tempat baru

Semua perkara perlu tahu

Kadangkala jadi buntu

Tatakala hilang tempat mengadu

Di tempat baru

Perlu ada semangat yang satu

Datang bukan tanpa hala tuju

Silap langkah jadi celaru

Di tempat baru

Perlu jadi sabar selalu

Harungi sahaja jalan berliku

Demi jiwa menjadi jitu

Di tempat baru

Bukan semua perkara harus setuju

Perlu jadi orang ‘baru’

Diam-diam tak beerti setuju

Tidak rugi kalah dahulu

Untuk menang di kemudian waktu

Di tempat baru

Moga temui kekuatan dalam diriku

KepadaMU Tuhan Yang Satu

Hanya PadaMU aku mengadu

Tentukan terbaik untuk hambaMU

Kerana sesungguhnya

Hidupku, amal ku, hanya untukMU.

Ameen.


 

p/s: saya bakal menyambut hari tua tidak lama lagi, sudahkah saya manfaatkan usia pinjaman sementara ini? allahurrabi.

6 thoughts on “Di tempat baru

  1. qilah,

    “ditempat baru, serba serbi kena tahu”

    same situation.

    kali ini berdepan dengan cabaran kota metropolitan yang sangat tidak serasi dengan jiwa. hehe.. apepun, Dia Al-‘Alim.. Dia Maha Tahu posisi yang terbaik untuk hambaNya.

    ayat ni kena dengan situasi sekarang, (Surah Al-baqarah : 216). moga enti terus diberi kekuatan dan kesabaran dalam menempuh alam baru, dunia pendidikan.;)

    • syukran enti, ana dah check ayat-ayat cinta yang enti bagi, insya-allah sama-sama kita hadapi. bukan senang, mungkin dalam tempoh 5-10 tahun berada di sini. moga kita sama-sama istiqamah. tak sabar jumpa sahabiyah-sahabiyah G5 di KL.🙂

  2. insyaAllah awok, kita sama2 menempuh cabaran ini dgn penuh ketegaran..
    Sabar la duhai sahabatku,..kita pandang lah ujian ini dgn penuh hikmah yg mn kita tak tau ap hikmahnya..mengharapkan yg terbaik dr Allah, pencipta kita..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s