Nyawa kita terlalu murah

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah

Mati, kemalangan meningkat, jalan raya jadi mendan tonjol kehebatan.Antara‘ favourite headline‘ di dada-dada akhbar.

Berita kematian pelajar UPSI yang maut ketika dalam perjalanan pulang ke kampung semalam benar-benar memberi pengajaran. Bayangkan perasaan ibu dan ayah yang menunggu kepulangan anakanda tercinta ke kampung halaman namun akhirnya menyambut jasad anak yang terbujur kaku. Jujurnya saya sendiri gerun untuk memandu di musim perayaan ini. Kadang-kadang kita berhati-hati tetapi akhirnya turut menjadi mangsa bagi kerakusan manusia lain yang tidak sabar di jalan raya.

Setiap hari, kita membaca kisah-kisah kemalangan ngeri jalan raya yang dilaporkan akhbar-akhbar tempatan. Angka kematian semakin hari semakin meningkat, malah dikahabarkan jumlahnya lebih banyak berbanding kematian akibat peperangan di Gaza. Seolah-olah terlalu bahaya kita berada di jalan raya.

Adakah mematuhi peraturan jalan raya suatu yang sukar atau mencabar ego? Jika benar, mengapa Negara-negara lain boleh melakukannya sedangkan struktur jalan raya di Negara kita lebih hebat dan canggih berbanding mereka?

Mungkin selagi kemalangan itu tidak menimpa diri, selagi itu kesedaran kita semakin menjauh..

Benarlah kata pepatah ‘sudah terhantuk baru terngadah’ sudah terkena baru hendak beringat-ingat.

Kita perlu ada BREK

Bila memandu kita perlu bersedia menekan BREK, apatah lagi kita selaku HAMBA yang memandu kehidupan seharian. Destinasi kita cukup jauh, menuju AKHIRAT yang abadi.

Untungnya kita yang punya agama, dengan sendiri kita akan rasa bahawa di sisi kita ada malaikat yang memerhati, ada ALLAH SWT yang sedang memantau. KEYAKINAN ini merupakan satu brek untuk menghalang kita dari terus melakukan dosa. Tanpa adanya keyakinan seperti ini, manusia akan hilang brek. Kalau kereta hilang brek, ia akan terjun gaung. Tetapi kalau manusia hilang brek, dia akan terjun neraka. Nau’zubillah.

p/s  : saya akan bermusafir jauh dua tiga hari lagi, bimbang juga dalam perjalanan, moga-moga tiada kemalangan jiwa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s