Merdeka sebenar-benarnya MERDEKA

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH

Hari ini hari kemerdekaan. Ramai yang cuti, dan saya juga sedang bercuti. Kemerdekaan pada tahun ini juga disambut pada bulan ramadhan.

Cuba tanya pendapat masing-masing, adakah diri kita sebenarnya benar-benar merdeka? Lihat sahaja lambakan kes gejala social yang berlaku di akhir-akhir ini, adakah ini natijah kemerdekaan yang kita perolehi?

Saya punya pandangan peribadi.

Kegelapan malam pasti akan berakhir bila terbitnya matahari. Mahu tidak mahu ia pasti berakhir. Begitu juga dengan kemerdekaan hari ini, andainya tidak dihayati maka satu hari nanti kita pasti di’jajah’ semula.

Kita berada di bumi bukan hak kita dan bukan ciptaan kita. Kita keluar dari perut ibu, tengok-tengok bumi sudah ada. Begitu juga ayah kita, ibu kita dan datuk nenek kita, semuanya celik mata tengok bumi sudah ada. Ini menunjukkan segala yang ada ini bukan dibuat oleh manusia. Buah-buahan, tanam-tanaman hatta sebutir beras pun tidak dibuat oleh manusia tetapi oleh ALLAH S.W.T. Ertinya kita hidup di bumi tuhan, makan tanaman yang diciptakan tuhan, hirup udara tuhan, adakah muhasabah kita mahu lawan tuhan..?

Merdeka dirai, lihat akhirat yang abadi.

Jika kita sebagai suami di rumah atau guru di sekolah pun pasti mempunyai undang-undang dan peraturan, maka pastinya di dalam menempuhi perjalanan alam ini, patut adanya undang-undang. Allah SWT sebagai tuhan pastinya mempunyai undang-undangNYA. Mahu tidak mahu jika ingin selamat, maka perlu ikut peraturan TUHAN yang ditetapkan.

Untungnya kita sebagai umat Islam, punya hubungan dengan tuhan. Orang yang putus hubungan dengan tuhan seperti layang-layang yang putus tali. Walaupun layang-layang yang putus tali mungkin nampak hebat, ke kiri, ke kanan dan terbang tinggi ditiup angin namun ia tidak lama, ia akan jatuh. Berbanding layang-layang yang bertali, ia terkawal dengan tali yang mengikatnya. Begitu juga bandingan manusia yang putus hubungan dengan tuhan dengan manusia yang terikat dengan tuhan..

Jangan mengejar merdeka yang tidak tahu erti, kelak menyesal yang tiada infiniti.

Selamat Hari Merdeka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s