Selamat datang Ramadhan!

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah

Sekali lagi diberi peluang berada di bulan ramadhan, tiada lain yang dapat diucapkan melainkan rasa syukur kepadaNYA. Bukan semua diberi peluang untuk ketemu penghulu segala bulan yakni bulan ramadhan yang penuh barakah.

Teringat pula waktu dizaman belajar, kali pertama menjadi panel untuk ceramah ramadhan apatah lagi bercorak keagamaan sememangnya cukup-cukup mendebarkan saya. Tambah risau  lagi tiada status ustazah dihadapan nama. Alhamdullilah, syukur, semuanya berjalan lancar, rakamannya masih dalam simpanan. Tajuknya kemas, sentiasa saya ingat, ‘Ramadhan yang sama, natijahnya berbeza’. Itu dahulu.

Sekarang bulan ramadhan hadir lagi.

Penting untuk kita tanamkan azam, agar segala ‘promosi-promosi’ hebat sepanjang bulan ramadhan ini direbut dengan sepenuhnya. Sedikit sebanyak saya rasakan kelainannnya pada tahun ini, berbanding tahun sebelumnya, ini kali pertama setelah hampir 7 tahun saya tidak pernah menyambut ramadhan pertama dirumah, namun kali ini bukan sahaja dirumah malah yang paling penting bersama keluarga tercinta. Selalunya saya hanya akan berpuasa 5-4 hari terakhir sahaja di rumah.

Bila sudah menjengah ke alam pekerjaan, sememangnya peluang bekerja seharusnya kita maksimumkan sebagai peluang untuk dijadikan pahala-pahala yang berganda di bulan ramadhan.

Sebut sahaja tugas guru, seawalnya kita sudah mula mulakan rutin seharian. Jika sebelum ini lambat datang ke sekolah disebabkan perlu bersarapan dan sebagainya, inilah peluangnya untuk datang awal. Datang awal bukan hanya untuk membuka laman-laman social seperti facebook, blog dan sebagainya, ruang masa inilah mampu untuk kita manfaatkan untuk mengaji, membaca dahulu buku-buku terlebih dahulu sebelum masuk ke dalam kelas.

Tambahan lagi, jika sebelumnya mungkin lebih senang untuk kita ‘naik marah’ dengan pelajar, namun didiklah diri untuk sedikit bersabar pabila melihat pelajar-pelajar yang sudah ‘monyok’ mukanya dan kadang-kadang tidur dalam kelas lantaran letih berpuasa. Aduhai, banyak sungguh pahala kesabaran itu! Yang paling penting, saya sendiri merasakan bulan ramadhan inilah peluang terbaik untuk kita sama-sama tingkatkan prestasi kerja. Jika kaedah ‘syarahan’ sentiasa digunakan dalam kelas, guru perlu kreatif bagi mewujudkan suasana ‘meriah’ agar pelajar-pelajar yang tidur tadi tidak terus tidur dan mendapat sedikit ilmu daripada kita.  Kadang-kadang penat dahaga dek kerana bersungguh-sungguh menerangkan sesuatu kepada pelajar terubat biarpun masih ada sisa penat menggunakan suara sepanjang hari. Saya yakin, guru-guru berpeluang menikmati saat-saat ‘dahaga’ ini hanya pada bulan ramadhan sahaja.

Jujurnya,  lebih banyak ruang yang boleh diperbaiki sepanjang kita di bulan ramadhan ini.

Cuba lihat sahaja kisah-kisah orang hebat berpuasa. Kisah imam syafie yang khatam al-quran di bulan ramdhan, 30 kali diwaktu siang, 30 kali diwaktu malam menjadikan jumlah keseluruhannya 60 kali dibulan ramadhan sememangnya cukup-cukup memberi inspirasi. Benar, mungkin kita tidak sehebat beliau, setidak-tidaknya sudah kita pasakkan dalam diri pada ramadhan kali ini, at least 1 kali kita perlu khatam. Bagaimana caranya? Kita usahakan jika benar-benar kita inginkan.

Lihat pula kisah Rasullah yang hanya bersahur dan berbuka dengan buah tamar dan air sahaja. Suhu di mekah bukan calang-calang panasnya, kepanasan melampau sehingga mampu mencecah suhu 60 celcius ketika itu. Subhanallah! Cukup hebat. Malamnya, Rasullah sibuk menunaikan solat terawih sehingga diceritakan sahabat-sahabat yang berada dibelakang Rasullah terpaksa keluar dari imam dek kerana kusyuknya Rasullah membaca surah al-baqarah, disambung lagi sehingga surah al-maidah pada rakaat pertama dalam solat tarawih baginda. Dan kita pula bagaimana? Jika sudah cukup 3 jenis air sekurang-kurangnya diwaktu berbuka, dan sepinggan nasi diwaktu sahur, seharusnya ibadah kita harus lebih berganda, tidakkah kalian rasa begitu?

Piala taqwa?

Saya inginkan, dan saya pasti kalian juga inginkan ganjaran piala taqwa. Inilah masanya. Madrasah ramadhan telah pun bermula. Moga-moga mewarisi jannah. Selamat menyambut ramadhan al-mubarak untuk semua pembaca guruohguru. Semoga ramadhan kali ini memberi sinar kebahagiaan baru dalam hidup kita. Ameen.

p/s : pengalaman baru lagi, saya sebagai guru di bulan ramadhan, apatah lagi melihat pelajar-pelajar saya bertungkus-lumus ‘mengangkat senjata’ di medan peperiksaan trial PMRU, PMR, SMU, SPM, dan STAM, cikgu doakan semoga berjaya!

Advertisements

2 thoughts on “Selamat datang Ramadhan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s