Remaja: Sentuh hati-hati mereka

‘Kak hanis, cuba tengok tu, pelajar-pelajar sekolah tengah gaduh’

Fokus saya sedikit terganggu dengan saranan adinda saya tatkala kami dalam perjalanan pulang dari sekolah. Apatah lagi dengan keadaan ‘jam’ teruk diwaktu-waktu puncak, saya perlu lebih cermat dalam pemanduan.

‘Allahurrabbi, kalau dekat dengan kita, kak hanis dah nak berhenti turun’

Sekumpulan pelajar perempuan sekolah, yang saya kira usianya dalam lingkungan 14-16 tahun sedang bergaduh, menarik-narik tudung sekolah dan memukul antara satu sama lain. Dan yang paling sedih, mereka lengkap berbaju kurung dan semuanya pelajar perempuan muslim.

Kadang-kadang sesuatu perkara yang mustahil pada ketika dahulu menjadi  tidak mustahil lagi dimasa kini.

Kalau dahulu kita hanya melihat pelajar-pelajar lelaki yang selalunya terlibat dalam pergaduhan, namun kini ‘trend’nya sudah mula menular kepada pelajar-pelajar perempuan.

Kalau dahulunya pelajar-pelajar perempuan lebih malu sifatnya, namun kini sikapnya lebih terbuka malah tanpa segan silu terlibat dalam pemasalahan social di sekolah.

Keruntuhan akhlak dikalangan pelajar muslim sememangnya merisaukan saya. Tugas mendidik generasi-generasi kini kian mencabar.

Andainya pihak sekolah membuat pendedahan terbuka, saya pasti lebih banyak kes-kes yang bakal menggegarkan masyarakat dunia.

Pendedahan media massa berhubung isu keruntuhan akhlak dan masalah disiplin di kalangan pelajar semakin membimbangkan sewajarnya diberikan perhatian serius oleh semua pihak. kita  perlu sedar wabak ini kian parah. Lihat sahaja renteten peristiwa demi peristiwa yang berlaku di kalangan para pelajar kini amat mendukacitakan, sekali gus merupakan satu isyarat yang jelas kepada kita bahawa indeks keruntuhan akhlak di kalangan pelajar negara kita ini berada di paras merbahaya .

Gagasan dan tugas untuk membangun, memupuk dan meningkatkan mutu akhlak umat khasnya di kalangan remaja adalah suatu tanggungjawab besar.

Saya cuba membayangkan apakah yang akan terjadi, apabila melihat ‘ibu-ibu muslim’ yakni pelajar-pelajar perempuan sekarang inilah yang bakal melahirkan generasi akan datang. Jika akhlaknya tidak dijaga, anda sendiri boleh menilai bahawasanya kita sebenarnya sedang mencetak generasi-generasi yang lebih parah akhlaknya.

Secara peribadi, tidak dapat tidak, perlu untuk melahirkan pelajar yang seimbang dari sudut jasad dan rohaninya. Berapa ramai remaja islam kita kini mengabaikan kepentingan solat dalam sibuk mengejar kecemerlangan akademik. Ya, saya tidak menyatakan semua, namun rata-rata apabila ditanya, pelajar muslim yang kebanyakannya terlibat dalam pemasalahan ini selalunya ‘kosong jiwanya’.

Walaupun tanggungjawab mendidik yang paling utama terletak di bahu ibu bapa, namun masyarakat sekeliling juga adalah bertanggungjawab mendidik generasi muda Islam. Janganlah sesekali kita bersikap tidak ambil peduli tentang hal orang lain. Masyarakat Islam yang sebenarnya ialah sebuah masyarakat yang bersatu padu, saling bahu membahu, bantu membantu dan tolong menolong di dalam perkara kebaikan dan ketakwaan. Bukankah tugas mendidik itu juga termasuk dalam perkara kebajikan dan ketakwaan?

Generasi muda ini perlu diselamatkan, ditegur dan dipimpin untuk kembali kepada landasannya.  Saya yakin dan percaya, andai kalian dan saya berganding bahu maka kita masih belum terlambat untuk keluar dari krisis keruntuhan akhlak remaja yang meruncing.

Jika bukan kita yang mulakan, siapa lagi yang boleh diharapkan?

Tegurlah mereka selagi ada daya, moga-moga sedikit usaha kita mampu menjentik hati-hati mereka.

Advertisements

3 thoughts on “Remaja: Sentuh hati-hati mereka

  1. wei…kamu jupo doh ko budok skoloh tino isak rokok???kalu jupo kiring sale ko dio and suruh dio make rokok tu deh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s