Wajar 25 orang sekelas

Bismillahirrahmanirrahim

Saya pernah berdepan dengan keadaaan ‘sesak’ di dalam bilik darjah selama beberapa tahun di sekolah rendah. Bayangkan kelas terakhir saya di darjah 6 Amanah, memuatkan kapasiti murid seramai 50 orang. Tidak dapat bayangkan keadaan guru saya ketika itu mampu untuk mengendalikan kami semua yang punya pelbagai ragam. Terima kasih cikgu, saya tidak dapat gambarkan kesabaran kalian mendidik kami semua. Sekarang baru saya mengerti.

Di sekolah tempat saya berpraktikum, kelas juga masih menampung kapasiti seramai 30-35 orang. Bila berdiri di depan untuk menerangkan konsep pembelajaran, masih lagi saya rasa sukar disebabkan jumlah pelajar yang ‘besar’. Hakikatnya  tidak semua pelajar mendapat perhatian yang sama. Saya dahulu telah melaluinya. Melainkan jika pelajar tersebut menjadi pelajar yang ‘outstanding’, secara automatic dia akan mendapat perhatian guru.

Secara peribadi, saya menyokong antara 40 cadangan yang dikeluarkan kementerian meringankan beban guru adalah mengkaji semula kemungkinan menghadkan jumlah murid dalam kelas kepada 25 orang berbanding 40 sebelum ini. Setuju dengan isu yang dinyatakan dalam keratan akhbar seperti yang dipapar menunjukkan kepadatan bilik darjah di Malaysia yang terlalu sesak mengakibatkan kadar tahap pembelajaran menurun di kalangan pelajar.

Perbandingan di luar Negara

Di Australia, kadar bilangan penempatan pelajar dalam sesebuah kelas adalah sekitar 20 hingga 25 orang untuk mewujudkan suatu sistem pengajaran dan pembelajaran yang efektif. Di Los Angeles pula setiap bilik darjah hanya memperuntukkan minimum 20 dan maksimum hingga 25 orang sahaja. Ini membuktikan negara-negara maju yang melaksanakan dapat melahirkan sistem pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Hasilnya dapat kita lihat di mana pelajar-pelajar mereka mempunyai kualiti dari segi pengetahuan yang tinggi terhadap sesuatu ilmu yang dipelajari.

Tugas guru bukan setakat mengajar. Keadaan kelas sememangnya mempengaruhi guru dan pelajar.


Saya cuba berikan analisis mudah apabila kapasiti pelajar ramai. Pertama, sudah pasti kawalan kelas akan lebih longgar. Kepadatan bilik darjah akan mendatangkan kesan di mana pelajar yang pelbagai tingkah laku sukar untuk di kawal secara logistik dan guru terpaksa menggunakan kaedah autokrasi untuk mengawal bilik darjah secara berkesan. Jujurnya, saya tidak suka menjadi guru yang garang, tetapi pabila ramai pelajar, menuntut saya menjadi guru yang lebih-lebih lagi garang dari biasa. Yang kedua, wujudnya halangan komunikasi antara pelajar dan guru. Pelajar pada kebiasaannya akan mengadu hal tentang tidak  fahaman mereka terhadap sesuatu topik yang dipelajarinya. Untuk itu, bilangan kelas yang ramai  akan mendatangkan kesan pada mereka kerana wujud rasa malu untuk bertanya pada guru sedangkan pada masa yang sama rakan-rakan lain memahami akan pengajaran guru.

Kesimpulannya, saya menyokong jika perkara ini dilaksanakan dengan kadar yang segera. Tidak dapat tidak, lebih ramai pelajar-pelajar yang dapat diselamatkan daripada keciciran dalam pembelajaran sekaligus dapat membantu mewujudkan masyarakat yang berilmu melalui sesi pembelajaran di bilik darjah yang lebih efisien dan fungsional. Insya-allah.

Advertisements

3 thoughts on “Wajar 25 orang sekelas

 1. setuju….
  25 org pun kadang2 x terkawal…
  Tp satu je la, bilangan pelajar y ramai melegbihi kapasiti akan menguji kesabaran guru…’latihan kesabaran’..tp sian kat pelajar la kalau terlalu ramai…(^_^)..

  Miss u qilah…=)…sy nak buat2 jadi cikgu garang..tp sampai ke hari ni masih xbleh..mungkin ditakdirkan lahir berpewatakan begini..Bab kata seorang ustazah ‘muka awak mmg xgrang’,..huhu..

  Jumpa nanti..rinduuuuuu sangat2….

 2. kita yang buat palestine menangis bkn israel..
  kita gagal bersatu..
  unity is the real strength and the israelis failed us with their propaganda, everything is under the jews jurisdiction, they rule the world by proxy because of our weaknesses.

  the blood of palestinians are spill because of us
  the tears shed every night in palestine is because of US..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s