Alternatif baru program realiti tv

Berakhir sudah akademi fantasia ke-8. Jujurnya saya bukan peminat utama, namun saya tahu perkembangannya. Pabila konsert terakhir berlangsung, saya juga turut sama menyaksikan. Lebih dinantikan juara akademi fantasia ke-8 kali ini lebih ‘islamic’ latarbelakangnya. Inilah yang menarik perhatian saya. Shahir (johan AF 8) merupakan bekas ahli kumpulan nasyid saujana. Seolah menjadi tradisi setiap kali pentas  AF dibuka, pasti ada salah seorang pesertanya berasal dari kumpulan-kumpulan nasyid baik yang sudah popular mahupun tidak.

Now, the fantasy is over.

Realiti tv yang bersifat Islamic perlu diketengahkan.

Saya sekarang lebih focus dengan rancangan reality baru ‘Imam Muda’ yang bakal ditayangkan di Oasis astro. Ini julung kalinya rancangan reality tv yang bakal melahirkan imam-imam baru. Dua peserta dari Kelantan juga turut sama dalam program ini. Pabila melihat latar belakang peserta yang berbeza malah ada diantaranya lulusan al-azhar, ini juga merupakan permulaan yang baik. Menarik hadiah yang ditawarkan apabila juara ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Madinah. Hadiah menarik, tetapi beban amanah dan tanggungjawab yang digalas sebagai imam itu lebih berat hakikatnya. Saya merasakan program imam muda ini akan menarik perhatian kerana ianya mempunyai tarikan tersendiri selain mampu untuk melatih imam-imam muda baru.

Rancangan kedua, akademi al-quran musim ke empat juga sedang giat ditayangkan. Apatah lagi kali ini dua peserta yang cukup muda seusia 13 tahun dan 14 tahun turut sama menyertai pertandingan ini. Alhamdullilah. Ini perkembangan yang baik. Lebih ramai qari dan qariah yang dilahirkan melalui program ini. Sebut sahaja Ustaz Abdullah Fahmi, semua antara kita mengenalinya. Menariknya, tidak seperti kebanyakan program realiti TV lain, AQ tidak menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk memilih para pemenangnya, sebaliknya ia ditentukan 100 peratus oleh panel jurinya sendiri.

Sekarang, kita sudah punya alternative kepada rancangan-rancangan reality tv. Jika dahulu ya, hanya akademi fantasia sahaja. Paling penting, tepuk dada, tanya iman. Penonton perlu bijak untuk melihat dan menonton supaya dapat manfaat yang berterusan. Dan dengan kita menonton juga, moga bertambah ilmu di dada, insya-allah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s