Usai praktikum

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah.

Saya cuba untuk menulis semula. Banyak peristiwa yang berlaku dan berlalu sejak akhir-akhir ini. Yang paling penting, syukur , saya sudah tamat menjalani praktikum. Selesai 4 tahun pengajian. Dan penghujung praktikum saya rasakan amat-amat manis dengan seribu satu peristiwa yang menjadi pedoman untuk saya dalam menjalani kehidupan sebagai guru kelak. Saya cuba rumuskan beberapa perkara penting.

Pelajar

Alhamdullilah biarpun saya punya pelajar majority non muslim dan saya cukup-cukup hargai pelajar-pelajar saya yang punya nilai akhlak yang tinggi. Saya tidak pernah impikan saya berdepan dengan populasi pelajar india, cina yang lebih ramai dari pelajar muslim. Pengalaman pertama sebagai guru, saya bertuah dapat mengajar mereka. Dan biarpun pelajar muslim minority, saya juga sempat bersama-sama berprogram dan mengenali  kelompok minority muslim yang sebenarnya perlu lebih banyak pendedahan dengan ilmu-ilmu agama. Cikgu sayang kamu semua.

Guru-guru

Alhamdullilah, berpeluang bekerja dan menghabiskan separuh masa saya di sekolah, memberikan satu lagi pengalaman baru pabila teman-teman sejawatan saya kebanyakannya lebih senior. Namun, syukur, dikalangan kami punya ukhwah yang amat-amat menarik. Tidak ubah hubungan seperti adik-beradik, tolong-menolong dan sentiasa memberi tunjuk ajar kepada saya yang sememangnya cukup baru dalam profesion pendidikan. Terima kasih guru-guru, kalian sebenarnya  telah mengajar dan mendidik saya untuk menjadi guru yang baik.

Barisan pekerja am

Antara figura-figura yang amat-amat membantu dalam memastikan pentadbiran sekolah berjalan lancar. Bermula dari tukang sapu, pembantu makmal, pekerja kantin kalian semua cukup banyak membantu saya. Alhamdullilah. Saya senang bertegur sapa dan bergelak ketawa disamping mendapatkan bait-bait nasihat yang berguna dari orang lama. Syukur ya allah, biarpun sekali lagi kita juga berbeza bangsa, agama dan bahasa namun titik pertemuannya tetap ada.

Rumusan

Saya yakin dan percaya, praktikum merupakan satu titik permulaan dalam memberi gambaran kehidupan mencabar sebagai guru kelak. Benarlah, semakin hari semakin mencabar dan kerjaya perguruan bukannya satu profesion yang picisan. Tanggungjawab dan langkah saya masih panjang. Hari ini saya mendidik pelajar-pelajar saya, dan kemungkinan satu hari nanti, pelajar-pelajar saya juga yang bakal mendidik anak-anak saya kelak. Terima kasih untuk semua SMK Sungai Pelek, sekolah pertama yang memberi pengalaman dan iktibar yang baik untuk insan yang bakal bergelar guru seperti saya. Terima kasih dan terima kasih semua. Hanya Allah yang dapat membalas jasa-jasa kalian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s