Sinar Baru

Terasa baru semalam saya dan sahabat-sahabat menziarahi adik wan aini. Di hospital Slim River, Perak. Masih segar bunyi-bunyi mesin di dalam wad ICU, wad yang paling kritikal.

Berbicara dengan doctor yang merawat adik wan aini, saya rasakan masa pinjaman ALLAH padanya tidak lama. Apatah lagi melihat pihak UPSI telah siap sedia menyediakan van jenazah, sembahyang hajat di buat di kolej-kolej kediaman. Semuanya merasakan adik wan aini bakal meninggalkan kita semua. Tetapi takdir ALLAH mengatasi segala-galanya.

Hari ini saya gembira membaca sisipan berita yang dimuatkan dalam akhbar Kosmo. Adik wan aini dapat kaki palsu. Adik yang terlantar sakit dahulu bagaikan dihujung nyawa, kini langkahnya kian pantas. Saya kagum dengan semangat yang ditunjukkan adik wan aini. Bagaikan memberi sinar baru apabila pihak UPSI juga sudi menawarkan peluang belajar semula kepadanya semula. Alhamdullilah.

Kadang-kadang hati manusia itu merintih derita apabila diuji, jiwa menangis sedih, akal juga mengeluh letih. Namun, hakikat hidup itu tidak akan berubah, yang perlu diubah adalah diri yang menghadapinya. Hati juga yang memilih jalan, akal memulakan langkah dan iman meluruskan arah yang sebelumnya kian kelam. Adik wan aini berjaya buktikannya.Sinar baru buat pengubat duka. Moga kasih Allah terus bersamanya. ameen

Jika punya peluang berkunjung ke kampus, insyaALLAH saya usahakan untuk menziarahinya!

Advertisements

3 thoughts on “Sinar Baru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s