Wajah-wajah cemerlang UPSR

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah

Gembira saya membaca perihal adik-adik yang telah berjaya dengan cemerlang dalam UPSR bagi tahun ini. Mereka datang dari pelbagai lapisan dengan semangat yang tinggi untuk berjaya. Tahniah untuk kalian!

Melihat kegembiraan adik-adik yang mengisi dada-dada akhbar seolah-olah mengenang kepada detik kegembiraan saya dahulu. Yang nyata, ketika keputusan diumumkan,  saya bukannya menangis kegembiraan kerana mendapat 5A, tetapi saya menangis disebabkan keletihan dek kerana demam teruk dan terpaksa pulang berjalan kaki ke rumah sebaik sahaja mengambil keputusan. Namun, saya masih ingat bonda adalah orang yang berusaha memujuk saya dengan memberi ubat dan membuat air milo panas. Dan akhirnya baru saya cermati bersama-sama bonda keputusan UPSR yang diperolehi. ALHAMDULLILAH, tiada kegembiraan lain melainkan melihat kedua-dua ayahanda dan bonda paling gembira.Itu 10 tahun yang dahulu.

Namun, bagi adik-adik yang tidak mendapat keputusan penuh dalam UPSR kali ini, ini bukannya satu penamat bagi perjalanan kalian yang masih panjang. Ramai orang apabila melihat perkataan gagal, mereka akan menjadi takut. Hakiktanya, apabila gagal, kita telah menambah satu ilmu baru yang boleh kita jadikan tangga untuk peningkatan.

Siapa yang tidak tahu sejarah penciptaan mentol? Thomas Edison mencipta mentol itu selepas 2000kali percubaannya tidak berjaya. Apabila ditanya, bagaimana dia boleh berusaha sebegitu rupa walaupun menghadapi 2000 kali kegagalan, namun jawapannya :

‘Saya tidak gagal, saya hanya berjaya selepas 2000 kali mencuba..’

Lihat semangat yang ditunjukkan. Semuanya terletak pada tangan kita. Jika kita menggangap sesuatu perkara itu penting, maka kita tidak akan senang-senang mengalah atas segala cabaran dan dugaan yang kita hadapi sepanjang mencapai matlamat itu. Yang pasti, kita adalah manusia yang dijadikan seribu satu kelebihan oleh Pencipta. Seharusnya, tiada limit untuk kita terus berusaha!

Muhammad Nabil Mohd. Nasir, SK Othman Talib (1) Pasir Mas, Kelantan

UMMU Aiman Abd. Latif dari SK Gunung membawa slip keputusan UPSR 5A kepada bapanya, Abdul Latif Hamid, 46, yang mengambil upah menyulam anak padi di Kampung Alor Gunung, Alor Setar, semalam.


Advertisements

2 thoughts on “Wajah-wajah cemerlang UPSR

  1. harap kita dapat lahirkan insan seperti mereka..
    not just success in academic but also their akhlak..seimbang dunia dn akhirat..i want to further my study in fisio+anatomy..wat do u think??he..but not now..

  2. dalam tahun ini sya akn mnduduki UPSR..
    ttpi sya amat mls utk mgulgkji d rumah..bgaimna kh kita hendak mghapus kn skap yg mls itu kpada mnjdi rjin….
    TOLONG LAH SYA!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s