Bila wanita memimpin

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH

Menyedari hakikat kepentingan wanita dalam kepimpinan sememangnya menarik minat saya untuk sedikit mencoret mengenainya. Telah lama saya tangguhkan menjawab soalan mengenai kepimpinan wanita. Memakai baju amanah sebagai mpp yang kian lusuh, saya kira  ianya perlu kepada pemilik yang baru. Kepimpinan wanita sememangnya menimbulkan pelbagai pendapat dan pandangan di kaca umum.

Kejayaan tamadun awal dalam mencapai tamadun tinggi telah melahirkan para cendekiawan dan ahli falsafah yang terkemuka. Namun, arus kemajuan ini tidak melibatkan kaum wanita. Secara tradisi, peranan wanita hanyalah dalam rumahtangga sahaja. Malah mereka dianggap tidak mempunyai hak untuk bersuara, statusnya dalam kasta kedua dan mereka hanya sebagai pengikut lelaki sahaja. Tanggapan ini telah tertanam teguh dalam jiwa masyarakat sehinggalah kedatangan Islam.

Sesudah kedatangan Nabi Muhammad s.a.w., Islam telah mengangkat darjat kaum wanita. Mereka mendapat hak yang sewajarnya sesuai dengan risalah penciptaan wanita. Islam memperakui wanita berhak mendapat penghargaan sebagai seorang ibu, isteri dan anak perempuan. Mereka juga manusia mukalaf dan berhak beribadat, beragama serta bertanggungjawab sepenuhnya ke atas perilakunya di dunia dan akhirat. Wanita juga berhak memiliki harta, mentadbir serta menguruskannya.

Kisah kepimpinan wanita yang diceritakan dalam al-quran sedikit sebanyak menarik minat saya untuk dikongsikan bersama pembaca sekalian. Kepimpinan wanita di peringkat tertinggi iaitu Ratu Balqis, digambarkan sebagai seorang pemimpin wanita tertinggi negara yang berwibawa serta mampu membawa kaumnya kepada kebaikan dunia akhirat. Firman Allah SWT:

Mafhum : Berkatalah kami (lelaki) yang mempunyai kekuatan, sesungguhnya kami serahkan urusan ini kepdamu ( ratu balqis) …” berkatalah Balqis “ Demi Tuhanku sesungguhnya aku telah berlaku zalim terhdp diriku nescaya kini aku akan beriman kepada Allah bersama Nabi Sulaiman” ( An-Naml 33 dan 44)

Dalam konteks mahasiswa, sememangnya di universiti telah mampu untuk melahirkan beberapa pemimpin wanita yang akhirnya mampu untuk berpencak di peringkat nasional. Dengan amanah yang dipegang sepanjang memegang tampuk mpp, sememangnya masih banyak perkara yang belum saya pelajari dan belum terlaksana sepenuhnya. Hakikatnya menjadi pemimpin mahasiswi realitinya memerlukan kesabaran dan kesediaan dari segi mental dan spiritual yang tinggi. Pelbagai ujian yang dihadapi sebenarnya mampu untuk menjadi tauladan dan bekalan untuk kita sendiri menghadapi masa depan yang sememangnya lebih lagi mencabar.

Seringkali saya memujuk diri supaya berusaha melaksanakan amanah dengan sebaiknya dan insyaALLAH pertolongan ALLAH itu akan datang. Keikhlasan merupakan kunci untuk kita sentiasa memberi yang terbaik. Maka, biarlah setiap kali ujian itu datang, kita masih mampu untuk bangun dan berlari bergerak ke hadapan. Maka, untuk mahasiswi pemimpin sekalian, saya yakin kalian sememangnya mampu untuk menjadi yang lebih baik andainya kalian sentiasa optimis untuk menghadapi cabaran yang datang. Sudah banyak kita disajikan dengan kisah-kisah teladan wanita sebagai pemimpin, dan saya tampilkan beberapa figura penting yang boleh dijadikan panduan kita semua.

zainab-al-ghazali

_datin-seri-wan-azizah-wan-ismail

Sehingga saat ini saya masih lagi belajar dan terus belajar untuk memimpin. Leaders are learners. Pemimpin adalah individu yang sentiasa belajar. Malah, satu ungkapan lain yang sering kali menjadi semangat untuk meneruskan amanah yang berbaki ialah saat kita berhenti belajar saat itulah kita akan berhenti memimpin. When you stop learning, you are stop leading. Hakikat ini menunjukkan bahawanya, kita mesti terus belajar untuk terus memimpin, setidak-tidaknya memimpin diri sendiri. Anda bagaimana?

Advertisements

2 thoughts on “Bila wanita memimpin

  1. Salam. Selamat berpraktikum. Ana sukakan perbincangan. Dan antara banyak-banyak perbincangan, perbincangan dengan enti ana masih ingat. Idea yang kritikal, dan ana sukakannya. Teruskan berfikir ya ukhti, walaupun ada kalanya fikiran enti tak sama dengan ana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s