Islamophobia dan budaya tidak pedulisme

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah, saya punya kesempatan untuk menulis bagi mengisi pengisian diblog.

Banyak sekali perkara yang berlaku di sekeliling, terutamanya melibatkan hal saudara islam di seantero dunia. Benar, tiada banyak sumbangan yang boleh dilakukan, namun sedikit perkongsian melalui mata pena diharapkan memberi kesedaran kepada kita untuk turut terus berdoa kepada mereka . Islamopobia is an irrational fear or prejudice towards Islam and Muslims. Isu islam sebagai pengganas saya anggap sebagai isu yang klise. Kekejaman yang berlaku kepada umat Islam sememangnya masih belum sampai ke infiniti.

Indonesia dan isu pengeboman Hotel Ritz Carlton dan JW Marriot

bom_jakarta17072009012

Berita yang diutarakan sememangnya telah diduga, apabila sekali lagi dunia menunding jari kepada JI (jemaah islamiah) sebagai perancang utama dalam operasi pengeboman di Indonesia. Seharusnya, tidak wajar dunia mengeluarkan kenyataan yang seterotype kepada kelompok Islam kerana ianya secara tidak langsung menjatuhkan Islam di mata dunia. Sifir mudah yang digunakan dengan memberi tanggapan awal bahawasanya bom yang digunakan pada pengeboman di JW Marriot adalah sama dengan bom di Bali pada tahun 2003.

Natijahnya kelompok JI ini akan kembali ditunding sebagai pelaku dimana hasil akhirnya kelompok ini akan terus dikecam dan diburu dan akan ada penangkapan terhadap aktivis-aktivis Islam.

Umat Islam di Xinjiang

ru_01.1

Selesai keadaannya di Indonesia, imbas keadaan yang berlaku di Xinjiang 6 Julai. Seharusnya OIC menyelar tindakan ganas China terhadap masyarakat minoriti Uighur Islam dan sungguh saya kesal dengan sikap membisu negara-negara Islam terhadap penderitaan akibat diskriminasi yang ditanggung mereka. Kerajaan China hari ini menuduh puak pemisah Islam Uighur menggunakan senjata pisau dan kayu belantan ketika mengadakan rusuhan di wilayah bergolak di Xinjiang, menyebabkan sekurang- kurangnya 140 orang terbunuh dan lebih 800 cedera.

Persoalannya, siapa ada ambil sedikit peduli terhadap umat Islam di Turkistan Timur (Xinjiang)? Umat Islam sendiri tidak bangun, apakah kita mengharapkan ada umat selain Islam akan bangun? Kita menanti saat untuk meraikan Olimpik Beijing tanpa ada sedikit pun perasaan ukhuwah dengan umat Islam di Xinjiang. Sedikit perkongsian mengenai Umat Islam di Xinjiang.

Pada tahun 1949, lebih 95% penduduk Turkistan Timur beragama Islam. Menjelang tahun 1983, jumlah mereka merosot teruk hingga menjadi tidak sampai 55%. Bukan Islam keturunan Hans meningkat daripada 5% kepada 45%. Ke mana menghilangnya penduduk asal keturunan Uighur, Kazakh, Turki dan Dugans? Republik Rakyat China di bawah pimpinan Mao Tse Tung mencabul bumi Islam ini lalu mengubah namanya kepada Xinjiang.

Penukaran nama ini cukup berkesan untuk menghilangkan identiti Islam wilayah ini hinggakan majoriti umat Islam tidak tahu pun kewujudan Turkistan Timur. Bangsa Hans yang bukan Muslim dibawa masuk beramai-ramai oleh pemerintah. Jawatan-jawatan penting dalam pentadbiran diberikan kepada bangsa Hans yang sebati dengan ideologi komunis. Para pemimpin agama dan politik Turkistan Timur ditangkap, dibunuh, dimasukkan ke kem-kem buruh paksa ataupun hilang begitu sahaja. Tanah-tanah penduduk dirampas dan pasar-pasar ditutup untuk menjahanamkan ekonomi penduduk Muslim.

Usaha-usaha untuk melenyapkan Islam di Turkistan Timur berjalan dengan sistematik hinggakan umat Islam sedunia tidak menyedarinya. Kemuncak kekejaman China boleh dilihat pada masa Revolusi Kebudayaan dalam tahun-tahun 1966-67. Ketika itu masjid-masjid ditutup. Sebahagiannya diambil alih dan dijadikan pejabat, asrama ataupun pusat-pusat penyembelihan (pemotongan) haiwan. Kitab Al-Quran dan buku-buku agama dibakar. Pendidikan agama tidak dibenarkan. Huruf rasmi Turkistan Timur iaitu huruf Arab digantikan dengan huruf Cyriclic dan Latin.

Dianggarkan lebih 360,000 orang Islam dibunuh, 100,000 dihalau ke Turkistan Barat dan 500,000 lagi dijadikan hamba abdi di kem-kem buruh paksa. Semua maklumat ini diperolehi daripada buku ‘Gerakan Jihad Fisabilillah & Cabarannya’ oleh Abdul Qadir Djaelani terbitan Pustaka Dini tahun 2001. Wilayah ini juga sudah puluhan kali menjadi tapak percubaan senjata nuklear yang dijalankan oleh pemerintah China. Sisa-sisa ujian tentunya dibiarkan merebak ke kawasan-kawasan pedalaman yang dihuni oleh penduduk beragama Islam.

Isu umat Islam bukan sahaja terhad di Palestin, seharusnya Umat Islam kisah mengenai perkara yang berlaku di Indonesia dan juga Xinjiang. Jangan pula kita terhinggap dengan budaya tidak pedulisme. Masalah umat islam adalah masalah kita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s