Darah Islam mengalir lagi

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH

Belum lagi redha dengan ketegangan di Palestin, terbaru serangan bersenjata yang mengorbankan 12 jemaah yang sedang menunaikan solat Isyak di Masjid al-Furqan di Kampung Air Tempayan dalam Mukim Cho Airong 9 Jun 2009, disifatkan kekejaman paling buruk selepas Tragedi Masjid Krisek dan Takbai pada 2004.

Dan sungguh, saya merasakan kesan tragedi ini dek kerana kita punya peranan besar selaku jiran terdekat dan juga negara yang turut sama menjadi ahli anggota OIC. Mahasiswa selaku yang beragama Islam seharusnya cakna dengan tragedi ini, cuba bayangkan yang tercedera yang terkorban merupakan rakan terdekat dan saudara mara kita yang paling hampir.

gambar4

Persidangan OIC baru sahaja selesai  di Damascus,Syria  dengan memberi seribu harapan kapada sebahagian pemimpin pejuang Patani bahawa satu hari nanti (apabila diberi taraf pemerhati oleh OIC) badan Dunia ini akan menyelesaikan masalah mereka. Pihak berkuasa Malaysia pun sebelum ini sering (dengan kerjasama setengah-setengah pemimpin pertubuhan pembebasan Patani) memujuk dan mendesak pejuang-pejuang supaya menghentikan kebangkitan dan perjuangan bersenjata dan memulakan rundingan damai. Setakat ini hanya disambut positif oleh kumpulan-kumpulan yang tidak berminat untuk meneruskan gerakan kebangkitan lagi.

3614339071_3377b90f9d

Ketika Abhisit vejjajiva melawat PutraJaya dan cuba meyakinkan Malaysia bahawa kerajaan Thailand telah mengubah sikap dan cuba berbaik-baik dengan anak jajahnya Patani Darussalam. Namun sebaliknya berlaku. Pembunuhan kejam keatas umat islam di masjid Al-furqan ini menutup segala harapan yang ada untuk penyelesaian damai.

Sekarang ini kita berhadapan dengan situasi yang paling kritikal.Kemarahan umat Islam Patani sudah meluap-luap.Kalau dahulu para Mujahidin bertindak mengikut garisan yang ditetapkan oleh pimpinan dan majlis syura Ulama. Tapi kini adalah dibimbangi rakyat Patani akan mengambil tindakan melulu tanpa mengambil nasihat dari pimpinan.Dan untuk memburukan  lagi suasana munkin pihak tentera Thai akan mengambil kesempatan dari suasana ini.

Umum mengetahui tentera Thai ini sering menciptakan suasana palsu di selatan demi menekan kerajaan Bangkok menambah peruntukan perang.Wang ini kebanyakannya di manipulasikan oleh Jenderal-jenderal berkenaan.

Saya boleh katakan bahawasanya perjuangan umat Islam Patani adalah perjuangan yang paling sukar dan rumit di dunia.Kalau dibanding kan dengan perjuangan rakyat Palestin mereka disokong oleh seluruh Negara-negara Arab,seluruh Negara-negara Islam dan sebahagian dunia barat.Mereka mendapat bantuan kewangan dari segenap pelusuk Negara-negara penyokong.Tapi sebaliknya perjuangan Patani yang insiden-insiden nya sekarang lebih teruk dari Iraq tidak di bela oleh bangsa sendiri saperti Malaysia,Indonesia dan Brunai Darusssalam.Tidak di sokong oleh Negara-negara islam dunia kecuali satu dua simpati.

Aduhai dunia, jangan biarkan darah umat Islam itu terus mengalir lagi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s