Mendepani isu PPSMI

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH

27 Mac 2009, akhirnya saya dan warga Biro Akademik & Kerjaya MPP UPSI 08/09 dengan kerjasama persatuan mahasiswa sains berjaya menganjurkan forum PPSMI : Satu Inovasi dan Konfrontasi dalam dunia pendidikan. Syukur.

Rentetan penganjurannya menimbulkan polemik yang sukar saya terjemahkan. Hampir sahaja dibatalkan sehari sebelum berlangsungnya forum tersebut. Namun, berkat doa dan usaha serta hasil perbincangan damai dengan pihak-pihak yang berkenaan ianya mampu juga untuk diteruskan. Jujurnya, saya mensasarkan seharusnya UPSI merupakan universiti yang seharusnya menjuarai isu-isu pendidikan negara dan keterbukaan dalam penganjuran forum-forum akademik seharusnya diberi keutamaan. Cubaan pertama saya berjaya, namun saya tidak mampu untuk gambarkan bagaimana untuk seterusnya.

 sdc106923

Pertamanya, terima kasih kepada unit aduan  Biro akademik & Kerjaya MPP UPSI 08/09 diketuai oleh saudara Omar, terhadap pengurusan forum kali pertama yang menyentuh aspek pendidikan dalam negara. Ambillah pengajaran dan pengalaman yang berguna dalam pengendalian forum ini.

 

Alhamdullilah, sambutan mahasiswa/i juga amat memberansangkan biarpun masing-masing punya kuliah pada waktu tersebut. Saya mengharapkan kupasan yang diberikan oleh panel mampu untuk membuka dan memberi ruang untuk kita selaku mahasiswa/i berfikir dengan dengan rasional sesuai dengan status bakal guru kelak.  Pada awalnya saya telah menghubungi yayasan perdana untuk menjemput tun mahathir sendiri namun beliau punya agenda lain yang perlu direncanakan malah telah berusaha mendapatkan panel daripada pensyarah-pensyarah yang menyokong ppsmi ini. Disebabkan beberapa masalah, mereka menarik diri. Namun, ianya tidak membatalkan rancangan saya dan rakan-rakan untuk meneruskan forum.

sdc10667 

Semoga penganjuran forum kali ini, memberi momentum baru kepada suasana di UPSI dalam melahirkan mahasiswa/i yang sentiasa celik dan cakna isu semasa.

Bersesuaian dengan tema penganjuran forum ppsmi, saya petik kata-kata prof diraja ungku aziz

“Belajar sambil mencabar, pengetahuan tidak terjuntai seperti pisang, bangsamu tidak termaju tanpa pemimpin, biarlah mahasiswa mencabar asalkan sambil itu mereka belajar..”

 

“‘Transform with knowledge”‘

NUR AQILAH HANIS BT MOHD YUSOFF
Exco Akademik & Kerjaya MPP 08/09

Advertisements

2 thoughts on “Mendepani isu PPSMI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s