Saat ujian itu tiba

Bismilahhirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH

Kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa berulang lagi. Realitinya kejadian ini telah berlaku pada tahun 1993 dan ianya berlaku lagi. Adakah kita tidak mengambil pengajaran ataupun tidak serik diuji? ALLAH sedang menguji hamba-hambanNYA.

Timbul rasa gusar dalam diri saya apabila disajikan dengan pelbagai berita semasa. Tanah runtuh, kematian, banjir dan lain-lain lagi. Ketika saya menulis entry ini, hujan masih lagi renyai-renyai di luar sana. Bercerita mengenai ujian hidup yang datang pelbagai cara, setiap masa, memberi peringatan untuk diri saya yang sentiasa lupa.

Pemergian Datuk Razali Ismail

(Takziah untuk bekas rakan pendebat saya, amar razali dan keluarga)                               datukrazaliismail

 Kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa (Ujian bencana alam)

tnzh-g

 

 

Ya, ujian hidup adalah “guru” yang tidak bercakap. Tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ia hakikat sebenar komunkasi tanpa suara antara Tuhan dengan hambanNYA. Ujian terkeceil malah yang terbesar adalah takdir ALLAH. Ia mempunyai maksud yang tertentu. 

 

Kerana jahilnya kita, apabila ditimpa ujian sama ada secara langsung daripada ALLAH atau melalui orang lain, kita mula melatah

 

Terasa ALLAH tidak adil, sengaja menyusahkan kita. Atau kita menyalahkan orang yang mendatangkan ujian tersebut.

 

Dan ketika itu, hati mula berdendam dan buruk sangka pada ALLAH yang mendatangkan ujian. ALLAH Maha Pengasih, jauh sekali ALLAH takdirkan ujian hanya untuk menyusahkan hambaNYA.

 

Bandingan orang yang diuji

 

Mari kita lihat satu perbandingan. Katakanlah suatu ketika seorang guru besar mengarahkan ketua murid merotan seorang murid yang melanggar disiplin sekolah. Apa reaksi murid yang dirotan itu?

 

Kalau dia seorang yang insaf dan tahu diri, ia segera terfikir kesalahan yang dilakukannya, mungkin dia berazam untuk tidak mengulanginya lagi. Itulah murid yang cerdik, dia sedar hikmah disebalik dia dirotan.

 

Tetapi bagi murid yang tidak mahu berfikir, sudahlah tidak mahu mengaku kesalahan, dia berdendam pula kepada ketua murid atau guru besar yang merotannya.

 

Mengapa harus berdendam? Ketua murid hanya menjalankan tugas. Guru Besar pula menjalankan keadilan, yang bersalah tidak dihukum, tidak ada jaminan yang tidak mengulangi kesalahan. Kalau begitu, murid yang bersalah itu layaklah dirotan.

 

Muhasabah diri

 

Begitulah juga dengan ALLAH yang maha Pengasih. Pelbagai cara ALLAH gunakan untuk mendidik kita. DiberikanNYA ujian demi ujian sebagai peringatan kepada kita. Tetapi sedikit sekali yang mencari hikmah dan mengambil iktibar daripada ujian yang ditimpakan.

 

Malahan ujian membuatkan kita bertambah jauh daripada ALLAH, mengeluh dan menyesali takdir ALLAH. Marilah kita menyedari akan kesilapan kita selama ini. Redha dan bersabarlah. Terimalah segala ujian yang besar mahupun yang kecil sebagai satu didikan terus daripada ALLAH. Dan ingatlah, andai kita diuji, kita wajib bersyukur kerana masih ada 1001 jenis nikmat lain yang ALLAH kurniakan kepada kita.

 

   

Jadi, mengapa mesti ada rasa takut, bersedih, bahkan merungut ketika diuji?

Advertisements

2 thoughts on “Saat ujian itu tiba

  1. Laporan menunjukkan hampir kesemua mangsa yang ditemubual menyatakan bahawa mereka telah membuat aduan kepada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) beberapa bulan yang lalu, tetapi masih tidak ada tindakan yang diambil. salah siapa yang tidak buat kerja?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s