PRK : Kem kempimpinan Fasa 2 BTN

Bismillahirrahmanirrahim.

ALHAMDULLILAH, saya telah selamat pulang daripada mengikuti kem kepimpinan fasa 2 bagi calon-calon MPP yang diadakan di BTN Ulu Kenas, Perak.

Dimaklumkan saat-saat akhir sedikit sebanyak memberi kesukaran kepada kami peserta untuk menyelesaikan tugas-tugas hakiki sebagai pelajar. Hakikatnya itulah yang menuntut pengorbanan dalam bergelar seorang pemimpin apatah lagi untuk menjadi salah seorang ahli majlis perwakilan pelajar UPSI.

Pengalaman di BTN merupakan salah satu pengalaman yang cukup bermakna memandangkan ini kali pertama saya menyertainya.

Suka saya mencoretkan fakta-fakta menarik mengenai pengisian yang diadakan di kem BTN fasa 2.

1) Jumlah peserta pada hari pertama seramai 39 orang. Hari kedua dan ketiga seramai 42 orang. Bebeza dengan jumlah asal bagi kem kepimpinan fasa pertama iaitu seramai 57 orang. Pool untuk yang bakal bertanding semakin sedikit.

2) Makanan di kem BTN adalah sebanyak 6 kali.

3) Saya dilantik menjadi penghulunita sepanjang kem 3 hari 2 malam.

4) Pemakaian pakaian putih hitam. Bukan semua peserta kem mampu menyediakannya termasuk saya disebabkan beberapa kekangan.

5) Pengisian penceramah yang menjemput Abang Yoh seorang pegawai HEP daripada USM membuka minda mahasiswa UPSI. Beliau merupakan seorang penganalisis politik kampus di UPSI. Penerangan mengenai isu-isu politik negara dikaitkan dengan politik kampus dihurai dengan cukup berkesan.

6) Sebanyak 6 LDK diadakan dan pengisiannya menjerumus kepada isu-isu politik negara, pendidikan, sejarah dan ekonomi negara. Telah menjadi kerahsiannya bagi setiap kumpulan untuk menyimpan segala intipati yang telah dibincangkan di dalam kumpulan. Terima kasih kepada group 5, Abang Long (En Imran) fasilitator kami.

7) Kami telah diberi beberapa borang untuk dilengkapkan. Antara borang yang menarik adalah pemilihan 5 orang diantara peserta yang bakal menjawat jawatan tertinggi dalam MPP. Yang menarik seramai 12 orang telah dicalonkan dengan mendapat undian tertinggi.

8) Sesi nightwalk dijalankan pada pukul 4 pagi. Hasilnya kebanyakan peserta mendapat serangan pacat.

9) Sesi terakhir LDK dijalankan di dalam dewan menggabungkan kelima-lima kumpulan. Debat Terbuka. Dan saya merupakan salah seorang yang turut dipilih untuk terlibat dalam perdebatan. Tajuk-tajuk yang dibincangkan mengenai suasana kampus UPSI.

Dan sekarang, bermulalah episod saya dan rakan-rakan yang bakal bertanding setelah selesai melalui dua siri kem biarpun pada awalnya dinyatakan tiga.

Semoga apa yang telah disediakan oleh pihak HEP menjadi turning point yang baik dalam menyediakan pemimpin-pemimpin yang berkarliber dan bersedia untuk berbakti kepada UPSI.

Nur Aqilah Hanis Mohd Yusoff

Mahasiswa Pemacu Perubahan.

Advertisements

2 thoughts on “PRK : Kem kempimpinan Fasa 2 BTN

  1. apa kata masukkan skali ingin perjuangkan pemberian biasiswa kepada semua student upsi..kalau IPG blh kenape UPSI x blh..sedangkan kelayakan kita masuk upsi lagi tinggi bebanding IPG..

    satu lagi..sebelum ni PNGK akhir 2.75 keatas akan dipanggil interview n posting.bagaimana nasib mereka yg berada 2.75 kebawah??..sedangkan semua pelajar IPG diberi tempat setelah bergraduat tanpa perlu melalui proses2 tertentu dan tapisan2 tertentu..mereka terus diberi penempatan setelah bergraduat tanpa masalah…

    Ini tidak adil!!!!!(nada abdul wahab..3 abdul)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s