Nyalakan semangat itu..

Bismillahirrahmanirrahim.

Saya menyelak bab terakhir.

Berita pahlawan Pedang ALLAH jatuh sakit itu sampai ke pengetahuan sahabat-sahabatnya. Ramai antara mereka yang datang menziarahinya. Mereka sedih melihat keadaan dia.

“Selepas dilucutkan jawatan sebagai ketua panglima tentera Islam oleh Khalifah Umar, saya terus berperang walaupun sebagai tentera biasa. Saya berperang bukan kerana Khalifah Umar, tetapi kerana ALLAH” katanya dalam nada suara yang perlahan.

Semangat jihadnya masih membara. Itulah dia ‘pedang’ ALLAH. Ya Rab, diri ini masih jauh dariMU.

Kata-kata yang melambangkan keihklasannya itu menyebabkan ramai yang terpegun dan sebak. Dia berperang hanya kerana ALLAH! Betapa indahnya ayat itu. Subhanallah! Tidak hairanlah sekiranya dia digelar Pedang ALLAH oleh kekasih ALLAH, iaitu Nabi Muhamammad SAW.

“Umur saya sekarang sudah 58 tahun. Saya sudah menyertai lebih 100 peperangan. Saya terlibat secara langsung dalam peperangan besar seperti perang Muktah, berperang dengan Parsi, melawan tentera ROM di Yarmuk, merebut Damsyik dari ROM, menaklukii Mesir dan menawan Baitul Maqdis daripada kuasa Kristian. Itulah kejayaan yang tidak dapat saya lupakan kerana Baitul Maqdis bebas daripada cengkaman kuasa mereka” ujarnya lagi.

Kata-katanya diteruskan dengan nafas yang tersekat-sekat. Sukar benar dia mahu menghabiskan kata-katanya, namun dia tetap meluahkan isi hatinya. Kata-kata itu bukan menunjukkan keegoan atau membesarkan dirinya, sebaliknya ia bertujuan menyuntik semangat jiha kepada mereka yang mahu menobatkan ISLAM.

“Saya bercita-cita mahu mati syahid. Disebabkan itulah saya sertai semua peperangan yang melibatkan tentera ISLAM. Di tubuh saya ini penuh dengan parut-parut luka akibat senjata musuh, tetapi saya masih hidup. Impian saya mahu gugur syahid tidak tercapai. Akhirnya saya mati di atas katil. Hanya orang pengecut sahaja yang mati begini” dia kembali merintih.

Air mata dibiarkan merembes.

Air matanya mengalir perlahan-lahan membasahi pipi tua itu. Beberapa sahabat yang rapat dengannya cuba memujuk.

“Saya tidak mahu mati di atas katil. Saya mahu mati di medan perang!” Panglima Agung itu merintih hiba.

Hati ini kembali istighfar, Ya Rab, hambaMU ini masih jauh.

Sahabat-sahabat memujuk.

“Sekiranya saudara selak kain yang menutupi saya, saudara dapati tubuh saya penuh dengan parut luka akibat senjata musuh. Tidak ada seinci daripada kulit saya yang tidak disentuh mata tombak, lembing, pedang ataupun panah”

Sahabat hanya berdiam diri mendengar kata-katanya. Yazid hampir menitiskan air mata kerana hiba melihat keadaan sahabatnya, namun dia cuba menahannya supaya tidak tidak terlihat oleh dia.

Kemudian Khalid Al-Walid menyelak pula kain yang menutupi dadanya.

“Dada saya ini pernah menjadi sasaran mata tombak, anak panah dan pelbagai senjata tajam musuh, tetapi mengapa saya tidak menemui syahid?” ujar panglima lagi.

Saya memberhentikan pembacaan.

Rasa hiba semakin menyelubungi hati.  Ya Rab, Khalid Al-Walid memang selayaknya dikurniakan gelaran Saifullah.

Ya Rab, biarkan semangat untuk terus menolong agamaMU itu terus subur dalam diriku. Jangan ya ALLAH, Engkau bolak-balikkan hati ini. Moga diri ini terus diberi kekuatan.

Saya bakal meneruskan kem kepimpinan calon MPP fasa kedua nanti. Doakan saya!

Al-faqir ila Rab,

Nur Aqilah Hanis Mohd Yusoff

Mahasiswa Pemacu Perubahan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s