Ramadhan yang berbaki

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah. Perjalanan 6 jam selepas usai solat jumaat, akhirnya saya dan rakan-rakan telah selamat tiba di kampung halaman. Menaiki kereta untuk pulang berhari raya kali ini memberikan suasana yang sedikit berbeda berbanding dengan kepulangan ke kampung dengan menggunakan kereta. Biiznillah, semuanya berjalan lancar.

Ada sedikit rasa syukur dan rindu dirasakan terubat apabila melihat wajah bonda dan ayahanda tercinta. Ya Rab, ampunilah dan kasihanilah kedua orang tuaku seperti mana mereka telah mengasihiku.

Bersembang dengan bonda mengenai pengisian ramadhan yang dilalui. Malam lailatul qadar dikatakan pada malam 21hb (masa saya di kem mpp). Amal ibadah berusaha diperbaiki dan dipertingkatkan. Dan ini mungkin ramadhan terakhir untuk saya. Ramadhan yang berbaki harus dimanfaatkan. Dan seharusnya fasa terakhir ramadhan menjanjikan kita bebas daripada api neraka.

Ya Rab, Cepat sungguh waktu itu berlalu. Adakah saya telah memanfaatkan ramadhan ini dengan baik?

Rasa sedih itu perlu apabila ramadhan ini bakal berlalu. Semoga kita sama-sama mendapat merit oleh ALLAH di akhirat nanti. InsyaALLAH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s