Satu hari, pada 13 Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim

Usai sahaja selesai menjawab mid term organic, saya dan sahabat-sahabat mengambil peluang untuk membeli barang-barang keperluan. Yang pasti, sudah lama juga saya tidak berkesempatan untuk ke pekan tg malim. Dan saat ini saya gunakan sebaiknya. Meriah dengan suasana di pekan. Di sana-sini karnival jualan murah menjual barang-barang keperluan hari raya. Kebetulan pula semalam adanya pasar malam. Kesibukan pekan tg malim jelas disebabkan keadaan geografinya yang agak kecil dan padat.  Jujurnya, kami memasuki hampir setiap kedai untuk melihat perbandingan harga.

“Ayah, adik nak kasut ini”.  Saya memerhatikan gelagat seorang kanak-kanak seusia 6 tahun mencuba kasut baru di kedai. 

“Cuba try baju kurung tu elok-elok” , pesan seorang ibu kepada anaknya tatkala saya memasuki kedai menjual pakaian.

Tak kurang juga ada yang saya lihat menangis, mungkin kerana tidak mendapat baju atau kasut yang dihajati. 🙂

Inilah suasananya. 13 Ramadhan begitu menghampiri fasa ramadhan yang kedua.

Tatkala ini, umat Islam khasnya yang bergelar ibu bapa akan sibuk membeli barang-barang keperluan anak mereka. Ianya sedikit sebanyak mengimbau kenangan saya pada zaman kanak-kanak lampau. Mencuba dan menggayakan pakaian yang dijahit sendiri oleh bonda. Sedondon pilihan warna daripada atas sampai ke bawah. Saya rindukan suasana itu! Andai masa boleh diputarkan semula, ingin sahaja kembali ke zaman itu. Hakikatnya, saya sudahpun melepasi fasa itu dan ianya sesuatu yang mustahil.

Seronok sebenarnya melihat gelagat pengunjung pekan tg malim. Tidak kurang juga yang membawa pasangan masing-masing membeli belah. Sama-sama mencari baju yang sama untuk digayakan biarpun hakikatnya tiada lagi ikatan pasti antara hubungan mereka. Saya yakin mereka penuntut UPSI. Suasana ramadhan dicemari dengan gelagat ‘couple-couple’ ini. Mereka berpuasa, mereka juga sama-sama menyambut hari raya. Andainya puasa kita masih belum mampu untuk mengekang diri daripada melakukan maksiat, maka kita kategorikan ianya kerja yang sia-sia. Nau’zubillah. Ramadhan yang sinonim dengan istilah bulan tarbiyah gagal dimanfaatkan oleh tetamuNYA. Konsep ‘together-gether’ masih lagi menjadi amalan yang istiqamah di kalangan pasangan-pasangan ini. Berbuka, bersahur, membeli, ke kelas semuanya mahu berdua.

Sedar tidak sedar kami telah menghabiskan 2 jam di pekan tg malim bagi mendapatkan keperluan yang diinginkan. Leka sebenarnya dengan suasana meriah itu.

Malamnya pula, keadaan saf yang semakin hari semakin sedikit sudah dapat dijangka. Tikar yang dibentang dibiarkan sunyi tanpa jemaah untuk bersembahyang. Sindrom ini juga bukan luar biasa malah ianya sesuatu kelaziman. Ramadhan yang sepuluh pertamanya rahmat, ditengahnya pengampunan dan diakhirnya pembebasan daripada api neraka gagal dimanfaatkan rohNYA bagi setiap penghuni kolej. Tuntutan assignment dan sebagainya dijadikan alasan.

“Andailah manusia itu tahu betapa besarnya fadhilat di bulan ramadhan, nescaya mereka akan mengharapkan bulan-bulan berikutnya juga bulan ramadhan”- riwayat Ibnu Humaiza.

Muhasabah diri

Apabila datangnya bulan ramadhan, iblis-iblis diikat dan apa yang ada tuntutan nafsu yang perlu ditarbiyah dan seharusnya tidak dibiarkan kosong tanpa pengisian. Menuntut mujahadah yang tinggi selaku seorang hambaNYA yang dhoif lagi lemah. Moga diri ini masih diberi istiqamah di jalanNYA.

Advertisements

One thought on “Satu hari, pada 13 Ramadhan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s