UPSI dan Universiti APEX. Bilakah lagi?

Bismilahhirahmanirrahim

ALHAMDULLILAH. Saya mengambil masa untuk mencoret kembali disebabkan terhimpit dengan tuntutan midterm, quiz yang bertubi-tubi dan assignment yang telah sampai ke datelinenya. Itulah skrip biasa bagi seorang pelakon yang bergelar pelajar di UPSI.

Namun begitu, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada USM kerana telah dipilih untuk mendapat pengiktirafan sebagai universiti APEX. Sudah tentu kalian sinonim dengan istilah APEX ini. Apatah lagi bagi pembaca yang bakal bergelar pendidik. Anda harus cakna mengenai aspek ini.

Universiti Sains Malaysia, USM telah terpilih sebagai universiti Apex, menewaskan 3 dari 9 universiti lain yang disenaraipendek iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). USM juga menjadi institusi pengajian tinggi pertama di negara ini yang bakal memegang status universiti Apex.

5 lagi yang tidak tersenarai pendek termasuk Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Universiti Tenaga Nasional (Uniten).

Universiti Apex, yang mana konsepnya diperkenalkan kepada tahun 2007 merupakan status yang diberikan kepada satu sahaja universiti yang mempamerkan kemampuan paling tinggi untuk bersaing di peringkat antarabangsa. Antara peranan penting yang bakal dipikul oleh universiti Apex ini adalah untuk menjejakkan kaki ke dalam carta 100 universiti terbaik di dunia dalam masa 5 tahun. Pada tahun 2020, universiti ini juga dijangkakan dapat menempatkan diri mereka dalam kalangan 50 universiti terbaik di dunia.

Pada masa ini, universiti tempatan terbaik berdasarkan kedudukan antarabangsa ialah UM, yang tersenarai dalam tempat ke 264. Kedudukan USM pula adalah lebih terkebelakang, iaitu pada tangga 309. Itu USM.

Kampus UPSI

Menyedari hakikat bahawasanya UPSI masih belum lagi mampu untuk menyenaraikan diri dalam pilihan universiti APEX, sudah tentunya soalan bilakah, mampukah itu timbul selaku mahasiwa-mahasiwi anak kandung suluh budiman. Kelengkapan yang setanding dengan universiti-universiti lain masih lagi tidak mampu untuk meletakkan UPSI sebaris dengan universiti-universiti lain. Universiti yang sinonim dengan penghasilan produk guru seharusnya mempunyai kualiti r&d yang maksimum berbanding dengan universiti-universiti lain. Namun hakikatnya, kita masih lagi jauh.

Peranan kita

Selagi benteng pemikiran isu posting, hiburan masih lagi belum dipecahkan di kalangan mahasiswa UPSI, jelasnya tidak akan mampu untuk melangkah jauh. (Saya yakin isu ini akan dimainkan apabila tiba pilihanraya kampus kelak) .Seharusnya golongan-golongan bakal pendidik inilah yang seharusnya berada di barisan hadapan berbanding dengan universiti-universiti lain.  Sejarah yang tercipta sebelum dinaiktaraf sebagai UPSI seharusnya menjadi pemangkin untuk mengorak langkah lebih jauh.. Realitinya, kita masih lagi jauh, namun tidak mustahil untuk mengecapi penanda aras itu!

P/S : Debaran pilihanraya kampus.

‘Ke arah membentuk revolusi pemikiran mahasiswa merdeka’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s