Praktikum sem 7

Bismillahirrahmanirrahim

Salam ramadhan kareem. Satu anjakan baru telah dilakukan oleh bahagian akademik universiti dengan menetapkan batch saya akan bermula praktikum pada semester tujuh. Ini bukannya kebiasaan di UPSI oleh kerana kebiasaannya praktikum akan dijalankan pada semester 8.

Hakikatnya ianya menimbulkan kerisauan bagi kami yang berada pada semester 5 sekarang. Sebelum itu telah berapa kali batch saya menjadi bahan eksperimen untuk melakukan penambaikan bagi sistem pendidikan yang ada.

Pada tahun 1996 : PTS (langkau kelas) tahun pertama diperkenalkan

Pada tahun 1999 : UPSR tahun kedua yang bermula dengan 5A

Pada tahun 2004 : Mata pelajaran EST(English For Science & Teknologi) diperkenalkan dalam SPM(wajib ambil)

Pada tahun 2005 : Sistem matrikulasi pertama yang menggunakan sepenuhnya Bahasa Inggeris

Sejarahnya berulang lagi, apabila pada tahun 2008, UPSI membuat percubaan pada batch kami semester 5 untuk menjalankan praktikum pada semester 7. Sedikit sebanyak ianya menjejaskan kami.

Semalam, saya dengan sahabat yang juga merangkap exco akademik Persatuan Mahasiswa Sains berada di fakulti untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kesahihan kami yang akan berpraktikum di sem 7. Dan ianya benar-benar sahih. Ada beberapa silibus baru yang akan diambil. Maknanya, penulisan thesis kami juga mungkin akan dibuat semasa praktikum. Sedikit sebanyak menggusarkan kami.

Rasionalnya diadakan praktikum semester 7 berbanding semester 8 adalah disebabkan pelajar-pelajar yang telah habis praktikum akan masuk ke kampus semula untuk menilai dan menambahbaikkan mutu pengajaran dan pembelajaran yang telah dijalankan di sekolah selama 3 bulan. Ini yang menjadi isu utama. Sebelum ini apabila praktikum di semester 8 pelajar-pelajar akan kembali untuk konvokesyen sahaja. Penambahbaikan dirasakan perlu dilakukan. Kajian telah dijalankan oleh Timbalan Naib Cancelor Akademik dan sekarang merangkap Naib Cancelor mengenai mutu pengajaran & pembelajaran di sekolah.

Hasil akhirnya, kami yang akan menjalani bahan ujikaji pertama  yang akan keluar daripada kampus satu semester dan kemudiannya masuk semula.

Realitinya apabila saya dan sahabat-sahabat lain telah berusaha untuk merasionalkan dan menyesuaikan diri dengan fenomena baru ini.

1) Apabila melibatkan subjek Sains contohnya (kursus saya kimia), seharusnya dihabiskan dahulu silibus memandangkan pada semester 7 ada beberapa subjek yang banyak diguna pakai di sekolah menengah. Maknanya, kami akan masuk ke sekolah dengan pengetahuan yang agak kurang lengkap.

2) Apabila melibatkan isu pencarian rumah sewa untuk kembali ke UPSI selepas tamat praktikum, satu semester yang berbaki akan menimbulkan masalah kepada kami untuk mendapatkan tempat kediaman. Yang pasti kolej tidak mungkin menerima kami lagi.

3) Selepas tamat ROS 2, kami akan berada di sekolah lagi untuk implementasi sedangkan ianya telah dilakukan dalam ROS 2 di semester 6. Hakikatnya saya sendiri telah mengajar secara total semasa ROS 1. Ini bentuk pengulangan.

4) Kos yang tinggi perlu dibelanjakan apabila keluar dan masuk semula UPSI. Untuk penyelenggaraan praktikum, kami akan menguruskan pengangkutan dan kediaman sendiri dan apabila masuk semula ke UPSI kami juga akan menguruskan benda yang sama. Benarlah, untuk mencari ilmu perlukan banyak pengorbanan.

5) Masa dan jarak sekolah menyebabkan kesukaran untuk datang kembali ke UPSI bertemu pensyarah. Kemungkinan ini akan berlaku disebabkan kami mungkin akan menulis thesis semasa di sekolah. Rujukannya pula kebanyakannya di kampus.

Maka dengan cubaan pertama ini, kami akan memberikan hasil yang baik biarpun ada rasa kurang selesa bagi kami. Redha dan bersabarlah. Menilai dari aspek yang positif, ianya merupakan turning point untuk kami meningkatkan mutu graduan UPSI. InsyaALLAH.

“Ke arah revolusi pemikiran mahasiswa merdeka”

Advertisements

2 thoughts on “Praktikum sem 7

 1. salam..qlah menyemak jap…
  tetiba hati rasa sedih…
  sepatutnya dalam bulan ramadhan ini kita makin dekat dgn ALLAH..
  tp kite rase yg sebaliknya…
  rasa makin jauh dr nikmat ALLAh
  rasa nikmat hendak beribadah 2 xde..
  walau senyuman ada di wajah tp hakikatnya hti kite kosong..

  kite masih dalam pencarian..kite macam xtau nk pg mana..
  ESQ yg kite ikut pun xdpt nk tebusi hati kite yg keras ni…
  kite xtau la qlah..
  nk ucap dgn kata2 lidah kelu…

  kite hilang nikmat beribadah di kala org lain berlumba2 nk dptkn pahal ALLAH
  qiamulail…
  terawih…
  baca quran…
  sume x kena…
  xde perasaan nk mdalami apa yg kita nk lakkukan….

  YA ALLAH , janganlah KAU balikan hidayah setelah KAU kurniakannya kepada ku…

  kite rindu nk rasa nikmat CINTA pada ALLAH…

  tp kite xtau nk buat cmne…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s