Pilihanraya : Permatang Pauh satu penentuan

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah, lagi beberapa jam satu lagi sejarah politik Malaysia akan berubah.

Seluruh dunia menghalakan sportlight kepada piihanraya kecil yang bakal dijalankan di Permatang Pauh. Penentunya ialah pengundi-pengundi di permatang pauh yang terdiri daripada 50 000 lebih pengundi yang berkelayakan. Tentunya kerusi permatang pauh kerusi panas. Sehinggakan masyarakat Malaysia seakan-akan lupa kita bakal menyambut merdeka 31 Ogos nanti malah peristiwa yang paling penting kedatangan Ramadhan yang amat dinanti oleh seluruh masyarakat Islam khususnya. Mahasiswa harus cakan isu politik negara. Bahkan anda juga bakal mengundi dan menentukan pemimpin anda.

Inilah penangan pilihanraya permatang pauh

Melusuri latar belakang salah seorang calon di permatang Pauh. Lebih malang ialah pemimpin yang karier politiknya bermula daripada penjara (ISA) , kemudian menjadi menteri kabinet, mendapat sokongan ahli parti dan rakyat sehingga memegang jawatan nombor dua tertinggi negara iaitu Timbalan Perdana Menteri. Setelah jawatan itu disandang beberapa ketika, dilucutkan jawatan dan kembali semula ke penjara. Demikianlah yang dilalui oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jujurnya, saya mengikuti perkembangan beliau semenjak di bangku sekolah lagi. Kekuatan mana yang diambil sehingga masih mampu untuk meneruskan cita-citanya dalam bidang politik? Bertimpa-timpa dihujani fitnah dan ujian-ujian. Sekali lagi beliau muncul esok di pentas yang sama permatang pauh. Itu uniknya pilihanraya kali ini. Ibarat sirih pulang ke tampuknya.

Pilihanraya kampus

Simulasi dan adaptasi bagi pentas mahasiswa bermulanya daripada pilihanraya kampus. Seharusnya bergerak dalam acuan yang penuh intelektual apatah lagi di kampus universiti yang bakal melahirkan bakal pendidik ini. Selepas sahaja tamatnya fasa permatang pauh, sudah tentunya mahasiswa-mahasiswi akan beralih tumpuannya kepada pilihanraya kampus. Tidak dapat tidak, saya gusar iainya bakal mengulang prk lepas apatah lagi diri sendiri pernah mengalaminya. Ramadhan bulan tarbiyah. Maka seharusnya ianya mengajar kita semua menjadi lebih dekat kepadaNYA apatah lagi mencari keberkatan di celah-celah kesibukan gerak kerja.

P/s : Kita akan menyaksikan sejarah sekali lagi tercipta esok. Sudah pasti, penyerang-penyerang gol sudah bersedi menyumbat gol ke gawang yang tepat. sama-sama kita saksikannya!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s