Warna-warni hiburan konvokesyen di UPSI

Bismillahirrahmanirrahim

Tangan saya masih lagi memegang flyers edaran MPP UPSI.

‘Tayangan Perdana DIGI’

Sempena Pesta Konvokesyen ke-10

DUYUNG

CICAKMAN

BUDOK KELANTAN

Ajak kawan-kawan & ahli keluarga untuk merasai kemeriahan pesta konvo bersama DIGI

Dalam masa itu, tangan saya menyelak semula flyers Kempen Semarak Islam Persatuan Pendidikan Islam UPSI. Baru lagi tarikhnya 5hb OGOS.

Jom Tutup Aurat

Persatuan Pendidikan Islam UPSI

Wujudnya pertentangan dalam dua flyers ini. Tentu sahaja daripada konsep pembawaannya. Satu ‘flyers kuning yang mengajak ke arah kebaikan’. Dan satu lagi ‘flyers ORANG KUNING mengajak melihat tayangan’.

Tak tahu antara dua. Pilihan yang sama menarik. Satu mengajak ke arah hiburan sementara di dunia, satu mengajak hiburan berkekalan di akhirat. Sifir mudah. Tepuk dada tanya iman.

Saya kira, sudah hangat diperkatakan dalam forum UPSI portal mengenai pesta konvokesyen UPSI yang sudahpun berlangsung sekarang. Sungguh, saya gusar dengan kelulusan program-program yang berbentuk hiburan. Ada 3-4 filem yang saya lihat edaran flyersnya belum termasuk iklan kedatangan dina and da geng.

Di mana letaknya nilai intelektual kita selaku mahasiswa apatah lagi bakal guru? Program-program berbentuk demikiankah yang mampu memenuhi keperluan JERI (falsafah pendidikan kebangsaan yang melahirkan insan kamil yang memenuhi jasmani, emosi, rohani, intelektual)?

Mahasiswa Vokal

Tindakan sahabat saya menghantar surat terbuka untuk menegur di ruangan portal UPSI menimbulkan pelbagai respon. Amat mengecewakan apabila orang Islam sendiri mempertikaikan tidak salah sekiranya wujud percampuran dan hiburan yang melampau.

Perlu dilihat kepada sensitiviti mahasiswa yang beragama ISLAM kerana majoriti pelajar di UPSI adalah beragama ISLAM. Apabila wujudnya bantahan maka perkara ini perlu dinilai semula sebelum dilaksanakan pada hari kejadian. Sudah pastinya MPP juga beragama Islam. Perlu wujud nilai sensitiviti mereka terhadap pendapat pelajar.

Andai dahulu pernah UPSI menganjurkan tunjuk rasa bantahan kepada filem FITNA menentang belanda, kenapa perlu memberi ruang kepada program-program yang bercorak hiburan ini bebas masuk ke dalam universiti sekaligus mencemari nilai-nilai seorang bakal guru? Inilah unsur-unsur yang sememangnya mengundang barah kepada para pelajar UPSI.

Ya Rabb, UPSI bukannya Universiti Pencarian Suami Isteri. Ianya merupakan Universiti Pentarbiyahan Siswazah Islam, itu yang sewajarnya.

Peranan mahasiswa

PPI telah mengambil langkah menghantar petisyen bantahan kepada program-program ini. Kini tanggungjawab kita untuk sama-sama mencorakkan kembali konvokesyen di UPSI dengan warna-warni keintelektualan mahasiswa. Berhibur tiada salahnya, cuma kena pada masa dan caranya. Mahukah kita turut sama terlibat mengumpul saham di akhirat nanti? Teringat masa muda kita yang mungkin sahaja singkat dan pinjaman ALLAH semata-mata. Sungguh, saya tidak mahu bakal generasi saya akan datang dididik oleh guru-guru yang terdedah dengan didikan hiburan yang melampau.

See Ya!

P/S : Jujurnya saya ngeri melihat maskot orang kuning DIGI sekiranya ianya berkeliaran di sekitar kampus 🙂

Advertisements

One thought on “Warna-warni hiburan konvokesyen di UPSI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s