Sudden message

Bismillahirrahmanirrahim

ALHAMDULLILAH,

Sedikit sebanyak syndrom homesick melanda saya

1 message received,

From : MOM

Hanis, bagi url blog kamu, mak nak bukak.

Reply text message

Itu bonda saya. Seusia 53 tahun. Saya tahu bonda seorang yang amat suka membaca. Dan sedikit sebanyak saya dan adik-beradik yang lain seperti dia.

Rindu sebenarnya suasana rumah. Memblogging bersama bonda menggunakan broadband.

Malamnya saya menerima call dari bonda, usai membaca blog katanya. Meminta penjelasan dan penerangan lanjut mengenai entry-entry yang ditulis.

Saya pasti, sekarang mungkin bonda tengah melawat blog saya juga. Itu pasti.

Abah,

Lelaki yang berusia 55 tahun.

Saya rindu mengkritik di hadapan televisyen bersama dengan abah mengenai debat-debat yang keudara dan juga ‘jangan lupa lirik’ di  ditelevisyen.

‘So bad’. Itu antara ayat-ayat yang digunakan untuk memarahi kami anak-anaknya. Yang pasti, abah akan menggunakan bahasa inggeris apabila memarahi kami.

Muhasabah diri

‘Ya ALLAH, Engkau ampunkanlah dosa mak dan abah, Engkau kasihanilah mereka seperti mana mereka telah mengasuhku dan mendidikku semenjak aku masih di alam ruh lagi. Ya ALLAH, Engkau lindungilah mereka. Engkau kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihiku’ Ameen.

3 thoughts on “Sudden message

  1. sahabat..tibe2 menitis air mata sy bc entry ni (mungkin sebab saya dapat bayang muka mak n abah awak) ataupun saya mungkin mangalami sindrom yang sama.HOMESICK.rindu sangat kat umi dan abah.kadang2 terfikir saya lalai menunaikan hak saya sbg seorang anak.lebih sibuk atau pura-pura sibuk dgn hal2 kampus kononnya.yuk! jom balik kg same2.

  2. ya ukht..
    sy rindu kat mak n ayah sy..
    rindu sgt2..
    sy rindu kat abg long, abg ngah, abg cik, adik sy…
    akak2 ipar n ank2 sedare sy(asyraf, syamier n syam)..
    tringat waktu mereka usik sy ..
    mereka sgt sk brborak n bercerita mgkin sbb sy sorang pompuan dlm family..
    sy rindu sgt2 ya ukht..
    even sy duk dekat ngan abg ngan sy xde pluang nak g rmh dia..
    dia slalu tepon nak kluar mkn, tp sy xbrpluang nak kuar..
    sy rindu sgt suasana dullu2..
    ayah kerap kali call bila nak blik..
    asal org laen cuti tp sy xblik…
    klu blik pom lewat..
    sy tahu, ayah amat merindui anak2nya..
    ya Allah Kau kuatkanlah aku..
    moga apa yg aku buat mrypakan bonus utk mereka..
    sy cukup rindu dgn family sy……………
    kadang xtahu dah nak mncurah kemana perasaan sedih ini..
    hanya Allah sy mmpu mengadu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s