Nama yang disegani..Imam Hassan Al-Banna

Nama yang cukup gah diantara seratus personality terbilang yang mempengaruhi dunia pada kurun kedua puluh. Beliaulah as-shahid imam hassan al-banna. Seringkali al-banna melantunkan untaian syair seorang penyajak yang rindukan kepada penciptaNYA. 

 Saya olahkan semula tulisan mengenai peristiwa kesyahidan hassan al-banna untuk tatapan kita semua. Cerita yang cukup ringkas tapi terkesan di hati tatkala membaca saat-saat kematian dan pengebumian hassan al-banna.  Di waktu malam yang hening, sebuah kereta polis menuju ke satu jalan di Bandar Hilmiyyah, Kaherah. Kereta-kereta berhenti, sekumpulan tentera yang bersenjata bergegas mengepung kesemua jalan dan kawalan diketatkan di sekitar sebuah rumah yang tak seberapa di tengah-tengah jalan, tiba-tiba datang sebuah kereta ke arah rumah ini.  

Para tentera pun berbaris memindahkan sekujur badan yang kaku yang diambil daripada kereta itu lalu cepat-cepat dibawa ke dalam rumah. Mereka pun mengetuk pintu, lalu seorang tua yang melewati usia 90 an membuka pintu. Beberapa orang pegawai memasuki rumah tersebut sebelum jasad dibawa masuk kedalam bagi memastikan tiada orang lain di situ. Arahan tanpa kompromi diberikan kepada si Tua, tidak boleh ada suara! Tidak boleh ada takziah! Dan tidak seorang pun yang berkepakaran boleh menguruskan mayat, hanya engkau dan ahli rumah sahaja! Pengebumian mesti dibereslkan tepat pada jam sembilan pagi!

 Orang tua itu ialah bapa orang yang meninggal itu, sekalipun begitu sedih dan tua, beliau bangun menguruskan pengebumian anaknya. Lalu si tua itu menyapu darah anaknya kesan daripada peluru-peluru yang mengakukan tubuhnya. Pagi yang menjelma, para pegawai datang sebagaimana janji mereka. ‘marilah bersana anakmu kebumikanlahnya’ maka sibapa yang berusia 90 tahun bertempik, ‘ bagaimana aku ingin membawanya? Tenteralah yang kene bawa!’ . jawapannya adalah ‘ahli keluargalah yang membawanya!” padahal yang tinggal hanyalah perempuan-perempuan dan seorang budak kecil. Sekujur badan dibawa ke jalan yang dipikul oleh isterinya dan anak perempuannya.

 Di belakangnya hanyalah ayahnya. Barangsiapa yang berani mengiringi jenazah itu maka penjaralah kesudahannya. Sesampainya jenazah itu ke sebuah masjid untuk disembahyangkan, tiba-tiba masjid itu kosong daripada seorang pun hatta pegawai masjid. Si bapa pun bersolat jenazah dan diikuti oleh ahli bait yang terdiri daripada perempuan. Kemudian mereka pun menurunkannya ke dalam kuburnya. Kesemuanya pulang ke rumah dengan kawalan yang begitu ketat. Inilah jenazah as-syahid hassan al-banna.

Dan penangkapan selesai dilakukan terhadap jiran-jiran, bukan kerana apapun hanya kesalahan menyampaikan takziah!  Kepungan dilakukan bukan sahaja terhadap rumah kerana bimbangkan revolusi yang akan dilakukan oleh mereka yang memberi takziah, bahkan kepungan juga turut dilakukan terhadap kubur kerana bimbangkan akan ada orang yang datang mengeluarkan jasad dan mendedahkan jenayah. Dan pegawai-pegawai polis berkeliaran di masjid-masjid bagi mengarahkan masjid ditutup selepas setiap kali solat kerana takut akan ada orang yang berani memprotes terhadap kezaliman arwah.  

 Apa pandangan anda? Betapa takutnya musuh Islam kepada umat Islam. Biarpun telah berakhirnya riwayat hidup hassan al-banna, sehingga masih belum dikebumikan beliau tetap digeruni oleh musuh-musuhnya. ALLAHUAKBAR.  Riwayat hassan al-banna hanya sampai usia 43 tahun, namun kita melihat betapa terkesannya pemergian beliau di dalam medan juang islam. Benarlah, sesungguhnya orang-orang yang beriman dikasihi oleh ALLAH swt. Semoga beliau tenang di sana. AL-FATIHAH…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s