Jika hari ini…

Sebagai khalifah, pelajar bakal mempunyai ilmu, bakat dan keterampilan yang berbeza. Semuanya itu adalah taklif atau amanah yang perlu disempurnakan dengan baik bagi kesejahteraan diri dan orang lain. Sebagai khalifah, bakat kurniaan Allah itu sentiasa dimanfaatkan sebaik mungkin. Oleh itu, menjadi tanggungjawab pendidik untuk menyuburkan bakat itu. Apabila ia terserlah, banyak faedah bakal diterima oleh diri, keluarga masyarakat dan negaranya. Saya coretkan semula sajak sasterawan negara yang membawa seribu satu makna untuk kita manfaatkan bersama.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri Berkuasa,

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,

Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,

Jika hari ini seorang Ulama yang mulia,

Jika hari ini seorang Peguam menang bicara,

Jika hari ini seorang Penulis terkemuka,

Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,

Sejarahnya bermula oleh seorang guru biasa,

Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca….

Terima kasih guru.

Advertisements

One thought on “Jika hari ini…

  1. erm..tapi takat mana masyarakat menghargai profesion guru???ntah la….guru oh guru..sedih bila pikir balik???macam tanggungjawab guru tu diorang anggap macam makan kacang jek….moga generasi kita dapat martabatkan proffesion ni..bagi ana semua orang tanpa sedar atau tak adalah seorang guru..kita adalah guru pada diri kita…pada anak2 dan so on…klu mak kita x ajar kita cara makan antum ingat kita reti x makan…????contohnya budaya melayu makan ngan tangan…awal2 lagi parents kita ajar guna tgn for eat..org cina lak mijoriti pakai sudu..why??bcoz dr kecik lg diterapkan macam tu…so we all are teachers right??? ana harap sgt 1 day comunity will open up their eyes and realize btapa pentingnya seorang guru tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s