Guru kini….

SAYA berasa sangat terpanggil untuk mengupas isu berkenaan permasalahan moral di kalangan bakal guru setelah saban hari dimomokkan dengan pelbagai karenah mereka yang melayan nafsu cinta yang semakin menakutkan dalam konteks kita di Upsi pada masa kini. Jujurnya saya mengambil berat dan sensitif dengan hal ini lantaran pelbagai faktor. Pertama saya menyedari bahawa saya juga berada di kalangan mereka, sebaya dan kedua saya sekadar ingin membuat gambaran terhadap para pewaris kepimpinan negara yang juga bakal pendidik anak bangsa pada masa akan datang. Sesungguhnya, pada masa akan datang itu bukanlah seabad, atau sealaf yang akan datang, tetapi hanyalah sekitar 10 tahun atau 20 tahun yang akan menjelang.

Pertama-tamanya memandangkan ini kali pertama saya menulis, maka mungkin terdapat maksud-maksud penulisan yang agak sukar difahami kerana bukannya kepakaran utama saya dalam bidang penulisan.So, I choose to write in English.

Disclaimer: This issue will be written in English because it will discuss about some matters which are seriously happening in Malaysia especially in UPSI. If you really want to know and want me to translate this entry to you, please email me privately.

1)Children of zina =serial Killer

– 82% teenager mothers without fathers.

– Al wadud (Loving). 3 important elements = Love
= Hope
= Fear

– Prophet Muhammad was a very loving person

– No shameful about love.

– Statistic shows that;
1. Love before marriage vs After marriage. Which one more successful?
– After marriage is more successful

2. Choose spouse on our own vs By best friend or family. Which one?
– By our best friend or family more successful.

– Love easily makes us to be unrealistic mind & mindless zombie. How come nothing will happen in man & woman relationship?

– “Do not come near Zina, for it is a shameful deed and an evil path.” 17:32

– Allah prohibits us to be near with zina.

– Separation between man & woman;
1. Prophet Muhammad – After solah women go out first.
– Door: Women can enter this door (kekal sampai zaman Umar)
– Worse row is prayer = Last row for men, first row for women
– The gazed
1. Prophet Muhammad said, “Do not follow the glance with the glance”.

– The story of Tha’labah
– Tha’labah was one of the companions of Prophet Muhammad . One day Prophet Muhammad asked him to go to this one town to do something. Tha’labah went to that town. When he was walking, he saw this house with the door opened. There was a curtain, but it was too transparent. Then he saw a woman bathing. He could see the body of that woman. Tha’labah was like amazed and looked too long. Suddenly he realized that he was doing a sin. Then he felt extremely guilty. Then he was disappeared.

Umar al Khattab & Salman al Farisi tried to search him but they did not find. Then one day Umar al Khattab & Salman al Farisi found this one guy, a Shepard who told them that every month, a man will come down from the mountain, crying and do the istighfar, asked for milk. Then he will drink the milk, but still crying while drinking the milk.
So Umar and Salman went to the mountain, and they realized that it was Tha’labah. Tha’labah was too afraid and he did not want to meet with Rasulullah. He was so afraid that Allah will punish him during the hereafter.
At the end, Tha’labah died at the Rasulullah’s lap. When his body was carried to the grave, Rasulullah said that all angels were spreading their wings to honor the body of Tha’labah.

*Lowered the gaze, watch out the gazing to the private part.

*3 tips to avoid zina ; Married, Fasting, Look down.

Sekadar berkongsi rasa..

“My love is only for this Deen”

Advertisements

2 thoughts on “Guru kini….

  1. nape perlu kapel????
    ana xpaham….
    wajib ke kapel….
    kadang2 ble org tye salah ke kapel…
    malas nak bg pendapat..
    bukan xnak share ilmu…
    tp masalahnye….orang yg bertanya tu lebih berilmu dari kita..
    so macam tuang air kat daun keladi la..
    tp tu la..dakwah kena teruskan..
    ingat mengingati tu perlu..
    kadang kala kita terlupa…ana bercakap pun kepada diri ana sendiri gak…
    telinga yang paling dekat mendengar apabila kita mengungkapkan sesesuatu ialah telinga kita sendiri gak..
    ana rasa klu kita nampak dosa tu jatuh kat atas muka kita ..taubat kita tak nak buatkan…
    erm ana teringat satu ayat ni
    “cinta tu umpama kurap, makin di garu makin sedap”…
    ntah la antum rasa betul tak????
    bila pikir2 balik logik jugak kan???
    pahtu lagi satu pasal cinta ana anti????
    ana konpius…ada gak ke???
    yang ana tahu cinta yang betul2 di benarkan ialah cinta after kawin..
    lagi satu ada la yang bangkitkan isu kat ana..
    “ala mana ada cinta after kawin…zaman skang ni xdak benda2 tu semua”…
    apa pendapat antum????
    huih parah ana nak jawab tuh..kakak tu siap cabar ana lagi..dia nak tengok ana buktikan ada lagi cinta lepas kawin..maksudnya ana kena buktikan dengan diri ana sendiri la…jenuh tu…moga Allah lindungi ana!!!!
    klu pikir2 logik gak susah nak carik…tok iman pun bleh letak jawatan coz cinta ni pulak orang biasa2…
    tp bagi ana tepuk dada tanya iman..
    cinta lepas kawin ada klu kita betul2 mengkehendakinya…
    ia takdak la klu kita awal2 lg dok tolak…
    ada yang lagi pelik tya ana…ada ke orang nak kat dia!!!
    abes apa yang patut ana jawab????ana mana la tau..jodoh kat tangan Allah…ana ni bukan ahli nujum…
    klu ana wat keluar hujah…awal2 tu angguk2 la..tgk2 esok kuar dating apa nak dikato jang oii…
    tp tu la namanye dakwah…nak terima atau tak bukan kerja kita…tu kehendak Allah..
    ana kadang2 pun takut nak komen..takut diri hamba ini yang akan buat kesilapan.. moga dijauhkan…tapi wat masa ini insyaAllah ana masih mampu…
    try kita tgk dalam konteks seorang guru!! bagi ana guru tu as a role model…klu la guru dah tunjuk benda yg bukan2 so apa lagi students kan??
    xyah nak tgk jauh2 ana bagi contoh diri ana sendiri jek…
    masuk je cikgu dalam kelas…byk benda yg terlintas kat otak ni..sampai ke baju dia ana pikir…ala baju cikgu ni x matching la..x cantik la..cikgu ni garang la…ala cikgu ni nak bagi nasihat kat orang dia sendiri pun ntah apa-apa..mcm2 la kat otak ni…ishk dahsyat betul la kan???
    ble masuk isu kapel lak..masalah cikgu yang kapel…malah ada yang bakal2 cikgu ni gi tidur ngan bf kat hotel la..and so on la…bukan ana nak mengaibkan tp…cb pikir la kan..how we want to teach our students klu ourself xbetul kan…ana bimbang takut2 diri ana yang akan di uji ngan benda tu..
    cakap sedap..ye la..ana tak nafikan..
    nak buat tu yang susah….
    tp tu la orang kata jihad..
    Allah gives us choises to chose but Allah also gives us ‘akal’ to think..
    ada lak cikgu2 ni cakap..”ala muda-muda ni xyah la kapel..nanti kat u nanti belambak korang boleh pilih”..
    so students ni memang la sampai je kat u sem 1st lagik dah pilih memilih dah..
    adus tgk kesilapan konsep cikgu td impak cukup besar!!!
    pikir2 kan lah bakal2 guru….kita yang menyampaikan ilmu..jika kita tersalah..anak2 didik kita pun mesti ntah apa2…sesungguhnya yg baik itu dr Allah dan yang buruk itu dari kelemahan ana sendiri tapi hakikatnya semua dari Allah…

    “Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulangi bagi manusia dalam Al-Quran ini bermacam-macam perumpamaan. Dan manusia adalah makhluk yang paling banyak membantah” (surah Al-Kahfi:54)

  2. ana setuju..jauhi daripada zina..prevent urself from anything that can lead u to it..anything

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s